Vyhněte se bílému cukru, oslaďte si jídlo zdravě!
Rubrika: Zdravé stravováníAutor: Mgr. Zuzana Douchová
.jpg)
Nemusíte se vyhýbat úplně všemu, co obsahuje bílý cukr, ale tam kde můžete, nahraďte cukr zdravější variantou a omezte přísun potravin, které obsahují přidaný rafinovaný cukr. Dobrá zpráva je, že téměř ke každé sladké potravině existují v dnešní době alternativy bez přidaného cukru.
Jak bílý cukr ohrožuje tělo?
Klasický bílý rafinovaný cukr se vyrábí z cukrové řepy procesem rafinace. Tento chemický proces je vlastně bělení cukru, kdy je původní přírodní cukr zbaven veškerých minerálních látek a vitamínů. Proto je z výživového hlediska nevhodný, obsahuje pouze prázdné kalorie a žádné živiny. Ze zdravotního hlediska rafinovaný bílý cukr může způsobovat různé nemoci. Rafinací se vytratí živiny, které jsou potřebné k trávení cukru, a tělo je pak po konzumaci cukru nuceno vzít si živiny z vlastních zásob. To vede k demineralizaci organismu (kazivost zubů, osteoporóza) a tělo se tak výrazně oslabuje. Bílý cukr také vytváří kyselé prostředí ve střevech a je tak ideální potravou pro kvasinky a různé patogenní mikroorganismy, které se pak mohou množit. Nadměrná konzumace bílého cukru může tedy způsobovat kvasinkové infekce, oslabení imunity, obezitu, onemocnění srdce, střev a může způsobovat i deprese, migrény a nespavost.
Čím nahradit bílý cukr?
Rafinovaný bílý cukr můžete nahradit cukrem přírodním třtinovým. Tento cukr neprochází chemickým procesem rafinace a jsou v něm zachovány veškeré vitamíny a minerály. Cukr třtinový se často zaměňuje za cukr hnědý. Hnědý cukr je často dobarvován melasou nebo karamelem. Je tedy stejně chemicky vyrobený jako cukr bílý a je zbavený původních živin (je to jak s tmavým pečivem, na první pohled zdravé, ale výrobci často tmavé pečivo vyrábí z bílého pečiva, které obarví karamelem a posypou semínky. Tak je to i s hnědým cukrem, je to často bílý cukr obarvený zase jen na hnědo). Při hubnutí je však důležité hlídat si množství i třtinového cukru, protože sice obsahuje živiny, ale stále stejně množství kalorií jako cukr bílý.
Pokud se vám nechce u každého cukru na obalu studovat, zda je rafinovaný, hnědý nebo třtinový, používejte raději zcela přírodní sladidla - med, melasu a sirupy, které obsahují vitamíny, minerály, aminokyseliny a enzymy.
Med má protizánětlivé účinky, zlepšuje trávení a podporuje psychiku. Tyto pozitivní vlastnosti medu se však vytrácejí, pokud med zahřejeme nad 46 ° C, proto ho používejte co nejvíce za studena.
Melasa je úžasným zdravým sladidlem, často nazývaným jako černý zázrak pro své léčivé účinky. Má však výraznou chuť a ne každému zachutná. Melasa obsahuje i méně kalorií než ostatní sladidla (polovinu oproti cukru). Melasa vzniká jako vedlejší produkt při výrobě cukru. Čeho je cukr zbaven, to zůstává v melase, a proto je tak výživově hodnotná. Melasa se používá i na léčbu různých dýchacích (astma), nervových (migréna, nespavost), pohybových (artróza) a zánětlivých potíží (střeva a žaludek). Při pravidelné konzumaci melasy dochází k čištění lymfatického systému.
Přírodní sirupy (javorový, agávový, kukuřičný, rýžový) jsou další zdravou alternativou bílého cukru, které se skvěle hodí na pečení a sladké pokrmy. Jsou sladší než cukr a med a při hubnutí jsou tedy velmi vhodné, protože sladíme méně.
autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - poradenství v oblasti výživy, psychologie a sportu
www.zuzanadouchova.cz
Další články z rubriky Zdravé stravování
Sůl nad zlato
Že je sůl nad zlato, o tom nikdo z nás nepochybuje. Všechny nás o tom přesvědčil nesmrtelný Jan Werich ve stejnojmenné pohádce. A díky němu také víme, že bez soli to nejde. Ale nakládáme s ní tak opravdu? Jako s něčím, co je dražší než zlato?
Zima a stravování
Konečně napadl sníh a teplota klesla k mínus 10. Je tedy na čase přizpůsobit nejenom náš šatník, ale i naše stravování, mrazivému počasí. Zima nás nutí být více doma a tím je také svou podstatou nejklidnějším obdobím v roce. Naše tělo šetří a regeneruje své síly. Střádá a načerpává zásoby na jaro a další období roku. Určitě má tedy smysl zamyslet se nad tím, jakou stravu svému tělu dodáme, abychom ho zbytečně nezahlcovali přebytkem, kterého se pak budeme těžko zbavovat.
6 způsobů jak grilovat zdravě
Léto je v plném proudu a s ním i čas teplých večerů a velmi oblíbených letních grilování. Grilování se stalo takovým letním koloritem, který opanoval nejen terasy bytů a domů, ale především také restaurace. Grilování je velmi oblíbené pro svou rychlost a nezvyklou chuť. Další nespornou výhodou je, že vynalézavost lidí nemá u grilování víceméně, žádné meze a ugrilovat je tak možné skoro vše - různé druhy mas, ryb, mořských plodů, zeleniny, ovoce, nebo například i pečivo případně sýry. Při grilování se však nejčastěji setkáte s kuřecím nebo vepřovým steakem, grilovanou zeleninou, z ryb je to pak bezpochyby nejčastěji pstruh a ze sýrů je velmi oblíbený grilovaný hermelín s brusinkovou omáčkou.
Newsletter
Copyright © vyzivovi-poradci.cz 2010-2014, Vytvořil Pixman s.r.o.