Veganské perníčky

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Zuzana Komůrková

Veganské perníčky

Advent je tu! Nezadržitelně se blíží Vánoce a i alternativní hospodyňky začínají péct cukroví. Tady je recept na typické a několikrát vyzkoušené vánoční cukroví pro fanoušky čistě rostlinného stravování.

Obrovskou výhodou těchto perníčků je (kromě toho, že jsou bez mléka a másla), že jsou hned po upečení krásně měkké. Takže pozor, ať je nesníte všechny hned. Z této dávky upečete asi 4 plechy perníčků.

Suroviny:
400 g hladké špaldové mouky
140 g jemného třtinového cukru
50 g kvalitního rostlinného tuku - použila jsem Alsan Bio
2 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
1 kypřící prášek do perníku
1/3 hrnku rozmixovaného Firm silken tofu nebo tofu natur
1 lžíce kakaa pro pěknou barvu
2 lžíce perníkového koření

Zdobení:
Agáve nebo datlový sirup + škrob + voda
Šťáva z 1/2 citrónu a moučkový cukr

Postup:
Tofu rozmixujte a ze všech ingrediencí vypracujte těsto, nechte ho přes noc odležet v lednici.
Pak vyválejte plát silný asi 3-4 mm a můžete začít vykrajovat.
Pečte v předem vyhřáté troubě něco kolem 10- ti minut na 170°C. Dejte pozor, abyste perníčky nepřipekli, čím déle pečete, tím jsou tvrdší.

Po upečení perníčky můžete ještě potřít směsí vody s agáve nebo datlovým sirupem a troškou Solamylu nebo jiného škrobu. Budou mít hezčí barvu. Zdobte, jak jste zvyklí :)

Krásný advent přeje Zuzana, Výživou ke změně 


Další články z rubriky Zdravé recepty

Houbový nákyp z hlívy

Houby byly a jsou využívány jako potravina, ale i jako léčivo. Jsou zdrojem bílkovin, mají velmi nízký energetický obsah. Obsahují vitamín B, fosfor, draslík a zinek. Pomáhají při depresích, či úzkostných stavech. Samotné hlívě jsou připisovány účinky protizánětlivé a protivirové. Pohanka má vysoký obsah rutinu, který posiluje stěny cév a pomáhá při léčbě křečových žil a vysokém krevním tlaku. 

Salát z ředkviček

Ředkvičky působí proti bakteriím a plísním. Rozpouštějí hleny, dezinfikují sliznice a působí preventivně proti infekcím. V tradičním bylinkářství byly využívány při léčbě poruch žlučníku a jater, protože jejich šťáva stimuluje tvorbu žluči. Obsahují množství draslíku, síry, vitamínu C a kyseliny listové. Můžete jíst jak bulvy, tak mladé lístky. 
 
Salát z ředkviček je chutná, zdravá svačina, hotová za 5 minut!

Mandlová koprovka

Je období mladého kopru a tady je recept na super zdravou koprovku bez klasického použití mouky na zahuštění a bez kravského mléka. Výsledek je k nerozeznání od klasického způsobu přípravy a to jak vzhledově, tak i chuťově. Liší se jen tím, že "Mandlová koprovka" je zdravější, téměř o polovinu méně kalorická a bezlepková. Její příprava je také rychlejší.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: