Upečte si zdravé sezamové sušenky

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Mgr. Zuzana Douchová

Upečte si zdravé sezamové sušenky
Sezam je jedno z nejstarších koření na světě a dodnes se pěstuje pro své léčebné účinky, nejvíce v Indii, Číně, Barmě a Mexiku. U nás je k dostání bílý loupaný i neloupaný, který má zachováno více svých prospěšných látek. Sezamová semínka obsahují až 60% zdravého tuku, přesto však jedna lžička denně stačí jako prevence.
 
Sezam kromě zdravých tuků obsahuje i bílkoviny, vlákninu a minerály fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, mangan a další. Léčebný účinek sezamu je velmi všestranný. Díky vysokému obsahu karotenu v kombinaci s dalšími minerály je úžasným lékem na potíže očí, kůže, nehtů a vlasů. Sezam se používá také k léčbě osteoporózy, revmatismus, artritidy, zlomenin kostí, páteře a zubů. Pro svůj vysoký obsah vitamínu B je prospěšný pro nervovou soustavu a lékem na psychické potíže. Dále zmírňuje příznaky premenstruačního syndromu a migrény. Sezamový olej se dodnes používá v Ajurvédě k léčbě ústní dutiny a na masáže. Působí protizánětlivě, ulevuje od bolestí kloubů a svalů, vyživuje pokožku a zbavuje toxinů.
 
Sezamová semínka se dají jíst samotná (nejlépe chutnají opražená) nebo je můžete přidávat do salátu, polévek, do domácího pečiva nebo k obalování masa. Sezam se nejvíce používá v asijské kuchyni, najdete ho také v sezamové pastě tahini, sladké specialitě chalvě nebo ve známých sezamkách. Upečte si své vlastní bez cukru!
 
Domácí sezamky
ingredience:
2 hrnky sezamových semínek neloupaných
1 hrnek medu
máslo na vymazání plechu nebo pečící papír
postup:
Na pánvi nejdříve krátce opražíme na sucho semínka, pak smícháme s medem a na mírném plamenu vaříme 8-10 minut za občasného promíchání dokud barva zezlatoví. Velký pekáč vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem a hmotu rozválíme válečkem. Hmota se může lepit, proto použijeme navlhčené ruce (počkáme až hmota trochu vychladne) nebo válíme přes pečící papír. Necháme asi 6 hodin zatuhnout v lednici a pak krájíme na kousky.

autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - poradce v oblasti výživy, psychologie a sportu 
 
www.zuzanadouchova.cz 


Další články z rubriky Zdravé recepty

Tuňák s kuskusem

Jak dlouho trvá sejít dolů na ulici a koupit si něco u "hladového okna" a vrátit se domů, když nemáte čas vařit? Deset minut? Tak přesně tolik času vám zabere dnešní mnohem zdravější inspirace - Tuňák s kuskusem.

Stačí jen udělat kuskus dle návodu (hlavní práce spočívá v zalití kuskusu horkou vodou). Na pánvi, kterou zakápnete troškou oleje, prohřejte tuňáka a zeleninu, dvě minutky podusíte pod pokličkou. Mezitím si nastrouháte sýr. Vše smícháte a je to. Dobrou chuť. 

PS: Pokud máte tuňáka v oleji, další olej ani nepotřebujete. 

Meruňkovo-mandlové kuličky

Přináším tip na rychlé vánoční cukroví z meruněk a mandlí. Protože je jen ze sušených meruněk a mandlí je tedy bezlepkové. Navíc jde o přirozeně sladké a vláčné ovoce, není tedy třeba již přidávat další cukr nebo tuk. A to nejlepší? Je to nepečené cukroví, které zvládne každý začátečník a hotové je za chvilku.

Sladký koláč z dýně a mrkve (bezlepkový)

Pokud rádi mlsáte, zkuste jednoduchý a lahodný koláč z dýně a mrkve. Protože se jedná o přirozeně sladké plody, nebudete již potřebovat přidávat cukr. Dýně i mrkev má vysoký obsah B-karotenu. Tento provitamín vitamínu A pomáhá chránit před vznikem rakoviny, zlepšuje funkci srdce a krevního oběhu. U zraku vylepšuje zvláště vidění za šera. Je důležitý i pro zdravou pleť, omezuje tvorbu vrásek. Přispívá k ochraně plic a zlepšuje funkci celého dýchacího traktu, což oceníme zvláště na podzim.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: