Sobotní dopoledne na tržnici

Rubrika: Ostatní
Autor: Zuzana Komůrková

Sobotní dopoledne na tržnici
Mám moc ráda tržnice. Farmářské trhy v Praze v sobotu dopoledne, to je prostě super! Vzhledem k včerejšímu deštivému počasí jsme vyrazila do kryté HOLEŠOVICKÉ TRŽNICE. Je to většinou hodně "hustá" záležitost, hlavně co se počtu lidí a míst k parkování týče, ale rozhodně to stojí za to. Kromě zeleninových a květinových sazenic a jahodníků, na které čeká naše zahrada, jsme nakoupili úplně čerstvý český chřest, voňavá maďarská rajčata a další zeleninu, výborné rané brambory a kvalitní čerstvou rybu.

Chtěla jsem candáta, kterého mám z tuzemských ryb asi nejraději, ale bohužel, nebyl. Tak jsem zvolila mnohem levnější, ale taky velmi chutnou variantu sladkovodní ryby - OKOUNA NILSKÉHO. Je to bílá, tučnější ryba, velmi jemné chuti. Jako každá ryba je i okoun úžasným zdrojem Omega 3, vitamínů A, D, B, jódu, zinku atd. Kaloricky taky neprohloupíte, i když třeba chcete trošičku redukovat svou hmotnost.

Nutriční hodnoty na 200g porci (v závorce DDD v % na 100 g)
energie 165kcal/690 kJ (4%)
bílkoviny 38,2 g (38%)
tuk 0,6 g (1%)
sacharidy 1,4 g
omega-3 kyseliny 280 mg

A moje rada pro maminky - pokud naučíte dítko v brzkém věku jíst ryby, máte vyhráno. Začít můžete už před druhým rokem věku, ale opatrně z důvodu možné alergické reakce. Získáte pro něj kvalitní zdroj potřebných bílkovin a Omega 3 a pro sebe velice jednoduchou surovinu na přípravu oběda či večeře.

U ryb totiž platí zásada, že méně je více a čím jednodušší úprava, tím chutnější výsledek! Rybu stačí omýt, osušit, osolit, lehce opepřit a přidat (ideálně čerstvé) bylinky - petržel, libeček, tymián, rozmarýn, bazalku, medvědí česnek, prostě skoro cokoliv. Jen moc nekombinujte Nechte rybě její přirozenou chuť i vůni. Stačí vždy jedna, max. dvě bylinky. Sladkovodním rybám svědčí kmín, lososovi zase kopr. Pak vždy šťáva z citronu, šup s tím na pečící papír do pekáče, zakapat olivovým olejem nebo máslem/ghí. A pečte na 190 stupňů 15 minut, pak přidejte na chvíli shora gril. Uvařte nové brambory, které nemusíte loupat, ty stačí jen pořádně vydrhnout pod teplou vodou. Porci doplňte čerstvou nebo blanšírovanou zeleninou. U nás vyhrál zelený chřest a u 5-letého syna rajčata.

Dobrou chuť přeje
Zuzana, Výživou ke změně


Další články z rubriky Ostatní

Hubnout se dá v každém věku, řekneme vám jak!

V jakém věku se ženě hubne nejlépe? Těžká otázka bez jednoznačné odpovědi. Mladý organismus je sice přizpůsobivý, ovšem období puberty disciplíně nepřeje. Střední věk zase přináší předzvěst mateřství a po padesátce již nejde vše tak hladce, jako doposud. Ve všech těchto životních etapách však zhubnout lze, jen musíme vědět, jak na to!

Nadváha a obezita - nejen estetický problém. Část 2. Rizikové faktory

Ne vždy za svoji hmotnost mohou lidé naprosto sami svým přičiněním. Určitý podíl mají i genetické dispozice. Naše genetická výbava může ovlivňovat energetický výdej, tedy jak „spalujeme", může určovat naše chuťové preference, aktivitu enzymů, zda lépe či hůře spalujeme tuky, jakou máme tělesnou kompozici, kam se bude tuk přednostně ukládat aj.

Autor: Mgr. Veronika Mlčochová - Poradna NutriFit - výživové poradenství Prostějov, Znojmo, Kroměříž, Praha, Brno

První katalog výživových poradců v ČR

Výživové poradenství

Tato celkem u nás nová služba nachází v posledních letech rozšiřující se klientelu. Stále větší procento populace zjišťuje, že i když se snaží jíst dle zásad tzv. zdravé výživy, nějak to pravděpodobně nefunguje. Většina vlastně neví, co dělá špatně.

Výživový poradce zhodnotí vaši stávající stravu, rozebere vše dopodrobna, zhodnotí velmi přesně, kolik přijmete základních živin, jaká je vaše energetická bilance, jestli je potřeba například i změnit váš dosavadní pohybový režim nebo trénink a nebo jaký sport nebo pohyb pro vás bude to pravé ořechové. Výživový poradce vám na základě mnoha vámi uvedených údajů, podrobného rozboru stravy a také diagnostiky dokáže přímo na vás „ušít“ jídelníček a také správný tréninkový program.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: