Sladký koláč z dýně a mrkve (bezlepkový)

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Šárka Jakešová, DiS., RNT

Pokud rádi mlsáte, zkuste jednoduchý a lahodný koláč z dýně a mrkve. Protože se jedná o přirozeně sladké plody, nebudete již potřebovat přidávat cukr. Dýně i mrkev má vysoký obsah B-karotenu. Tento provitamín vitamínu A pomáhá chránit před vznikem rakoviny, zlepšuje funkci srdce a krevního oběhu. U zraku vylepšuje zvláště vidění za šera. Je důležitý i pro zdravou pleť, omezuje tvorbu vrásek. Přispívá k ochraně plic a zlepšuje funkci celého dýchacího traktu, což oceníme zvláště na podzim.

1 porce: 98 kcal/ 409 kJ

 


Potřebujeme: 350 g dýně Hokaidó, 4 větší mrkve, 2 jablka, 4 lžíce strouhaného kokosu, 2 vejce, 1 lžíce oleje na vymazání formy, skořice.

 

 


Postup: Omytou dýni zbavte semen, pokrájejte na kousky a uvařte v troše vody doměkka. Nechte vychladnout a rozmixujte na pyré. Syrovou mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. V míse smíchejte pyré z dýně, rozstrouhanou mrkev a jablka spolu s vejci. Přidejte lžičku skořice a strouhaný kokos. Dobře promíchejte.
Koláčovou formu na pečení vymažte olejem a vysypte strouhaným kokosem. Vlijte připravenou směs na koláč a špachtlí uhlaďte. Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte na 200 st. C cca 35 min. Hotový koláč podávejte chlazený z ledničky.
 
www.vyziva-poradna.cz - zdraví, krása, vitalita 

 


Další články z rubriky Zdravé recepty

Bezlepkový koláč

Bezlepkový koláč nebo nákyp s ovocem, který je francouzsky "šik" nebo "chic"???? Dezert pro bezlepkáře a nejen pro ně! Vyzkoušejte! Je to jednoduché a tak lahodné, že budete za hvězdu!

Co potřebujete?

Slaný bezlepkový koláč z dýně

Ráda bych inspirovala ty, co se snaží jíst bezlepkově a už fakt neví, co by uvařili. Je sezóna dýní a je jich všude kolem spousta. Dýňová polévka, dýňová omáčka, dýňové sladké koláče, pečená dýně... Když vám zbyde ještě kousek dýně, zkuste vytvořit DÝŇOVÝ KOLÁČ NASLANO. Vypadá to jako domácí pizza, ale s úcty k tomuto tradičnímu jídlu tomu opravdu raději říkejme "koláč".

 

Mandlová koprovka

Je období mladého kopru a tady je recept na super zdravou koprovku bez klasického použití mouky na zahuštění a bez kravského mléka. Výsledek je k nerozeznání od klasického způsobu přípravy a to jak vzhledově, tak i chuťově. Liší se jen tím, že "Mandlová koprovka" je zdravější, téměř o polovinu méně kalorická a bezlepková. Její příprava je také rychlejší.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: