Sezóna hub je v plném proudu
Rubrika: Sezonní záležitostAutor: Zuzana Komůrková

Jsme národem houbařů a Češi se dělí většinou na ty, kteří houby milují pro jejich specifickou chuť ve všech možných úpravách, a pak na ty, kteří je prostě nejedí. A to většinou pro jejich lehce gumovou konzistenci.
Houby jsou z pohledu výživáře hlavně těžce stravitelné, neměly by je jíst děti do 3 let a staří lidé (zejména pozdě večer), potřebují být vždy dobře tepelně upravené, duste je vždy minimálně 20 minut. Pokud je chcete uchovat, usušte je nebo poduste a zamrazte. Obsahují zejména vodu a vlákninu, proto jsou velmi dietní a jejich energetická hodnota je zanedbatelná. Jenže všichni víme, že česká kuchyně jim vždy bohatě energii dodá při jejich úpravě :-) Smaženice je ještě OK, kulajda jakž-takž, ale omáčka, řízky, to už jsou kalorické bomby. Houby dále obsahují provitamín A, vitamíny B a protikřivičný vitamín D, který není v žádné jiné rostlině. V houbách jsou důležité látky jako draslík, vápník, hořčík a železo.
Přiznávám, že po týdenní dovolené s rodinou v Beskydech, kdy jsem každé ráno automaticky popadla košík a vyrazila do lesa, mi houby už skoro lezou ušima a smaženice a řízečků z praváků jsem totálně přejezená. Dnes jsem musela zpracovat poslední úlovky, takže na oběd byla zeleninová polévka s houbami a pohankou a houbová omáčka.
K polévce s houbami asi není co říct, tu zvládne každý, ale poradím - zvykněte si přidávat do zeleninové polévky hrst pohanky, červené čočky, chia semínka nebo quinou - nutriční hodnota polévky okamžitě vzroste a povýšíte ji na hlavní chod nebo kvalitní večeři.
O klasické houbové omáčce je těžké říct něco výživově pozitivního. Berte to prostě tak, že tato luxusní chuťová záležitost jednou za čas ještě nikoho nezabila (pokud tedy nenasbíral jedovaté houby) a dopřejte si ji, pokud ji máte rádi. A zkuste nahradit klasickou bílou pšeničnou mouku v jíšce pohankovou nebo quinoovou. Nebo ji vynechejte úplně a zkuste jen podusit houby na ghí s cibulkou, drceným kmínem a bylinkami a pak zalít smetanou (ideálně šlehačkou) a při plném výkonu plotýnky zredukovat za stálého míchání na požadovanou hustotu. Bude chuťově výraznější. Omáčku podávejte raději s bramborami než s klasickým knedlíkem. Nebo s kukuřičnou polentou nebo těstovinami.
Hodně houbařského štěstí, opravdu rostou!
Zuzana, Výživou ke změně
Další články z rubriky Sezonní záležitost
LISTOPAD - PODPORA PLIC
Po několika krásně slunečných a teplých dnech, kdy jsme měli pocit, že se k nám léto ještě na chvilinku vrátilo, aby se s námi definitivně rozloučilo, přichází nezadržitelně podzim s chladným vzduchem, deštěm, ranními mlhami, nejen v Praze s pokličkou inverze nad hlavou, kdy bude naše imunita bude silně otestována.
V měsíci listopadu jsou nejzatíženějším orgánem PLÍCE.
Jarní pročištění (detoxikace) organismu
Základem jarního pročištění je regenerace jater, ledvin a střev. Jedná se o komplexní detoxikaci zažívacího ústrojí. Tyto orgány jsou základními pilíři látkové výměny, fungují jako filtr, čistí krev a vylučují nežádoucí látky z těla. Pravidelnou "údržbou" těchto orgánů přispějeme k posílení imunitního systému, pročistíme a zregenerujeme tělo, vyloučíme nebezpečné toxiny, hnilobné látky a naše tělo bude moci i nadále dobře fungovat.
Délka jarní očisty záleží na každém z nás, ideální je vydržet jeden měsíc. Pokud by Vám během detoxikace nebylo dobře, tak kůru přerušte.
Podzim - doba hojnosti
Procházku můžeme spojit se sběrem plodů i některých bylin, které ještě v tuto dobu kvetou -
například nať vřesu na čaj pro podporu funkce ledvin a proti zánětům, kontryhel, který je ženskou bylinkou a pomáhá při menstruačních potížích i v klimakteriu, světlík lékařský, ten je pozdně kvetoucí bylinkou a pomáhá i problémech se zrakem.