Sezóna hub je v plném proudu

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Zuzana Komůrková

Sezóna hub je v plném proudu
Sezóna hub je v plném proudu! Máte je rádi? Houbaříte?

Jsme národem houbařů a Češi se dělí většinou na ty, kteří houby milují pro jejich specifickou chuť ve všech možných úpravách, a pak na ty, kteří je prostě nejedí. A to většinou pro jejich lehce gumovou konzistenci.

Houby jsou z pohledu výživáře hlavně těžce stravitelné, neměly by je jíst děti do 3 let a staří lidé (zejména pozdě večer), potřebují být vždy dobře tepelně upravené, duste je vždy minimálně 20 minut. Pokud je chcete uchovat, usušte je nebo poduste a zamrazte. Obsahují zejména vodu a vlákninu, proto jsou velmi dietní a jejich energetická hodnota je zanedbatelná. Jenže všichni víme, že česká kuchyně jim vždy bohatě energii dodá při jejich úpravě :-) Smaženice je ještě OK, kulajda jakž-takž, ale omáčka, řízky, to už jsou kalorické bomby. Houby dále obsahují provitamín A, vitamíny B a protikřivičný vitamín D, který není v žádné jiné rostlině. V houbách jsou důležité látky jako draslík, vápník, hořčík a železo.

Přiznávám, že po týdenní dovolené s rodinou v Beskydech, kdy jsem každé ráno automaticky popadla košík a vyrazila do lesa, mi houby už skoro lezou ušima a smaženice a řízečků z praváků jsem totálně přejezená. Dnes jsem musela zpracovat poslední úlovky, takže na oběd byla zeleninová polévka s houbami a pohankou a houbová omáčka.

K polévce s houbami asi není co říct, tu zvládne každý, ale poradím - zvykněte si přidávat do zeleninové polévky hrst pohanky, červené čočky, chia semínka nebo quinou - nutriční hodnota polévky okamžitě vzroste a povýšíte ji na hlavní chod nebo kvalitní večeři.

O klasické houbové omáčce je těžké říct něco výživově pozitivního. Berte to prostě tak, že tato luxusní chuťová záležitost jednou za čas ještě nikoho nezabila (pokud tedy nenasbíral jedovaté houby) a dopřejte si ji, pokud ji máte rádi. A zkuste nahradit klasickou bílou pšeničnou mouku v jíšce pohankovou nebo quinoovou. Nebo ji vynechejte úplně a zkuste jen podusit houby na ghí s cibulkou, drceným kmínem a bylinkami a pak zalít smetanou (ideálně šlehačkou) a při plném výkonu plotýnky zredukovat za stálého míchání na požadovanou hustotu. Bude chuťově výraznější. Omáčku podávejte raději s bramborami než s klasickým knedlíkem. Nebo s kukuřičnou polentou nebo těstovinami.

Hodně houbařského štěstí, opravdu rostou!


Zuzana, Výživou ke změně

www.vyzivoukezmene.cz

 


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Červenec - podpora oběhové soustavy

A máme tu ČERVENEC, moji milí!

Prázdniny, léto, dovolená, balzám pro tělo i duši :-) Tak přivítejme toto krásné období bez stresu a těšme se jeho dary. Stále se nacházíme v období elementu OHNĚ a vysoké fyzické aktivity.

Nejohroženější v tomto měsíci není určitý orgán, ale rovnou celá soustava - krevní oběh.

Opět na začátek krátké opakování z anatomie: Krevní oběh slouží zejména k transportu živin, plynů a odpadních látek z tkání nebo do tkání. Transportním médiem je krev. Člověk a ostatní obratlovci mají uzavřenou oběhovou soustavu, ta je složená ze dvou hlavních okruhů. Malý srdeční oběh cirkuluje krev mezi srdcem a plícemi, zatímco ve velkém srdečním oběhu koluje krev mezi srdcem a celým tělem, aby byly živiny a kyslík dopraveny k buňkám.

Půst - ranní rituály a pitný režim

Kolika z vás se téma PŮSTU dotklo?
Dnes přidám ještě pár dalších doporučení pro ráno a pitný režim, pokud půst zvažujete.

- Snažte se alespoň na první 3-4 dny zajistit si klidnější režim. Naprosto chápu, že vzít si dovolenou z práce, není pro většinu lidí reálné, ale pokud to půjde, je to ideální. Pokud ne, tak si zkuste alespoň udělat klidnější ráno, dohodněte se na pozdějším příchodu do práce, na tom, že o děti se postará partner, nebo prostě vstaňte dříve. Věnujte se svému tělu, dejte si příjemnou sprchu nebo koupel třeba v zásadité soli, promasírujte pokožku, promažte ji olejem, odpočívejte. Hned od rána hodně pijte.

Hody, hody, doprovody...

... dejte vejce malovaný... a dál to znáte určitě sami. Velikonoce - pro některé velice oblíbený, pro jiné ale neoblíbený svátek. Nicméně, ať už k nám přicházejí svátky jakékoli, myslím, že nejdůležitější je příjemná atmosféra, kterou do našich všedních dnů vnášejí. Rodina se schází dohromady, hoduje společně u stolu a děti se nemůžou dočkat venkovních radovánek. Ideální doba vyrazit do přírody, načerpat energii ze Sluníčka a probouzejícího se světa, kdy všechno začíná pučet.

Velikonoce se dají považovat za svátky přicházejícího jara, ovšem neměli bychom zapomínat, že se jedná i o nejvýznamnější svátky křesťanské církve. Velikonoce vznikly ze slov ´veliká noc´, kdy ukřižovaný Ježíš Kristus vstal z mrtvých.

Pojďme se na tyto svátky podívat z našeho pohledu. Tedy, jak si je užít nejen tradičně, ale i zdravě. Každý den přináší svá určitá specifika a zvyklosti.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: