Pokus o domácí pecen chleba
Rubrika: Zdravé receptyAutor: Ing. Petra Vašíčková

Vítám Vás!!!
a teď Vám povím, jak se z kvásku stal překrásný pecen chleba!!!
Méme ho asi všichni rádi. Ta omamná vůně a ten křupavý zvuk, když se do něj zakousnete. Je to umění. Všechny smysly hrají v harmonii. Upéct takový bochník doma, je pěkný um. Ve své podstatě se jedná o správné poměry vody a mouky, kvásku a pak dalších ingrediencí dle Vaší představy a vášně. Takový dobrý pecen je dobré v základu osolit a přidat kmín a není vůbec na škodu, pokud pustíte uzdu své fantazii a přidáte třeba med, oříšky, semínka a další. Můžete měnit poměry mouky, které použijete. Vždy Vám může vzniknout nový pecen s novými chuťovými variacemi. Promítne se do něj vše, co se Vám právě honí hlavou, proto se oprostěte od všeho a užívejte si to.
Ingredience:
pšeničná mouka
žitná mouka
kvásek
voda
sůl
kmín
Kvásek si můžete sehnat na kváskové seznamce nebo si jej můžete prostě vytvořit sami. Mouka: Voda 1:1 a necháte pěkne prokvasit.
Nejsem ten člověk, který říká vemte si tolik a tolik gramů toho a smíchejte s tolika gramů toho a toho :) sama vařím a peču podle nálady a nikdy to není stejné.
Tak Jak Na Pecen Chleba
velká lžíce kvásku + cca 150 g mouky a 150 g vody
- pěkně promícháme a necháme prokvasit asi cca 10 -12 hodin
rozvedený kvásek + cca 150 g pšeničné mouky + 90 g žitné mouky + voda
- vše pěkně promícháme a prohněteme a vytvoříme pěkný bochník
- těsto vložíme do ošatky nebo do cedníku s hrubou utěrkou, nezapomeňte na mouku, aby se nám to moc nepřlepilo
- necháme nakynout cca 4-6 hodin a dáme do předehřáté trouby či remosky
- remoska cca 1 hodinu
Pak už jen krájíme a pustíme uzdu našim smyslům
a teď Vám povím, jak se z kvásku stal překrásný pecen chleba!!!
Méme ho asi všichni rádi. Ta omamná vůně a ten křupavý zvuk, když se do něj zakousnete. Je to umění. Všechny smysly hrají v harmonii. Upéct takový bochník doma, je pěkný um. Ve své podstatě se jedná o správné poměry vody a mouky, kvásku a pak dalších ingrediencí dle Vaší představy a vášně. Takový dobrý pecen je dobré v základu osolit a přidat kmín a není vůbec na škodu, pokud pustíte uzdu své fantazii a přidáte třeba med, oříšky, semínka a další. Můžete měnit poměry mouky, které použijete. Vždy Vám může vzniknout nový pecen s novými chuťovými variacemi. Promítne se do něj vše, co se Vám právě honí hlavou, proto se oprostěte od všeho a užívejte si to.
Ingredience:
pšeničná mouka
žitná mouka
kvásek
voda
sůl
kmín
Kvásek si můžete sehnat na kváskové seznamce nebo si jej můžete prostě vytvořit sami. Mouka: Voda 1:1 a necháte pěkne prokvasit.
Nejsem ten člověk, který říká vemte si tolik a tolik gramů toho a smíchejte s tolika gramů toho a toho :) sama vařím a peču podle nálady a nikdy to není stejné.
Tak Jak Na Pecen Chleba
velká lžíce kvásku + cca 150 g mouky a 150 g vody
- pěkně promícháme a necháme prokvasit asi cca 10 -12 hodin
rozvedený kvásek + cca 150 g pšeničné mouky + 90 g žitné mouky + voda
- vše pěkně promícháme a prohněteme a vytvoříme pěkný bochník
- těsto vložíme do ošatky nebo do cedníku s hrubou utěrkou, nezapomeňte na mouku, aby se nám to moc nepřlepilo
- necháme nakynout cca 4-6 hodin a dáme do předehřáté trouby či remosky
- remoska cca 1 hodinu
Pak už jen krájíme a pustíme uzdu našim smyslům
Další články z rubriky Zdravé recepty
Slaný bezlepkový koláč z dýně
Ráda bych inspirovala ty, co se snaží jíst bezlepkově a už fakt neví, co by uvařili. Je sezóna dýní a je jich všude kolem spousta. Dýňová polévka, dýňová omáčka, dýňové sladké koláče, pečená dýně... Když vám zbyde ještě kousek dýně, zkuste vytvořit DÝŇOVÝ KOLÁČ NASLANO. Vypadá to jako domácí pizza, ale s úcty k tomuto tradičnímu jídlu tomu opravdu raději říkejme "koláč".
Naučte se vařit cizrnu
Ochutnejte dva snadné recepty z cizrny. Super zdravá a také chutná cizrna připomíná tvarem hrách, chutí lískový ořech a patří mezi nejkvalitnější luštěniny.
Tuňák s kuskusem
Jak dlouho trvá sejít dolů na ulici a koupit si něco u "hladového okna" a vrátit se domů, když nemáte čas vařit? Deset minut? Tak přesně tolik času vám zabere dnešní mnohem zdravější inspirace - Tuňák s kuskusem.
Stačí jen udělat kuskus dle návodu (hlavní práce spočívá v zalití kuskusu horkou vodou). Na pánvi, kterou zakápnete troškou oleje, prohřejte tuňáka a zeleninu, dvě minutky podusíte pod pokličkou. Mezitím si nastrouháte sýr. Vše smícháte a je to. Dobrou chuť.
PS: Pokud máte tuňáka v oleji, další olej ani nepotřebujete.
Newsletter
Copyright © vyzivovi-poradci.cz 2010-2014, Vytvořil Pixman s.r.o.