Podzim a zima - co na talíř

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Ing. Petra Vašíčková

Příchod podzimu je spojen nejen se změnou počasí, ale i s možnou změnou nálad. A tak, jak se mění počasí, mělo by se měnit i jídlo, které si vaříme. Během podzimu bychom se měli připravit na příchod zimy a posílit si organismus, aby byl odolnější.

Co zařadit do našeho jídelníčku a čeho se vyvarovat
Začíná se nám ochlazovat a je potřeba se pořádně zahřát. Dejte sbohem salátům a studené kuchyni. Podzim je čas polévek, teplých jídel a nápojů. Podle čínské medíny bychom syrovou zeleninu neměli vůbec konzumovat a měli bychom dát přednost zelenině restované či jinak tepelně upravené. Je tolik možností, kterými si můžete zpestřit svůj jídelníček. Na našem talíři by se měla objevit červená řepa, dýně, pastiňák, luštěniny, kapusta či kořenová zelenina.

ČERVENÁ ŘEPA
Také ještě trpíte traumatem ze školky a jejich červené řepy? Pokud ano, pak je ten pravý čas, zkusit toto trauma překonat. Věřte, že nebudete litovat. Taková zapečená červená řepa s kozím sýrem či salát z červené řepy chutná a hlavně zdravá laskomina. Červená řepa nejen podpoří imunitní systém a funkci jater, ale také může zabránit např. kornatění tepen.

DÝNĚ
Nejčastěji používaná a známá je asi dýně Hokaido. Dýně Hokaido obsahuje velké množství vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Pokrmy z dýně nepotěší pouze Vaše smysly, ale pomohou i Vašemu zdraví. Dýně je dobrá například při problémech se zažíváním. Doporučuji dýňovou polévku nebo třeba pečenou dýni.

LUŠTĚNINY
Na Vašem talíři by se měly začít více objevovat luštěniny. Doporučuji vařit s mořskou řasou, což zvyšuje jejich stravitelnost. Luštěniny mají velký obsah bílkovin a dalších potřebných látek. Luštěniny je vhodné kombinovat s obilovinami, abychom mohli vstřebat potřebné bílkoviny.
Jídlo může být zdravé, chutné a navíc i dobře vypadat.

Další články z rubriky Sezonní záležitost

Jarní očista na východní způsob

Jedná se o postupy, které jsou osvědčené mnoha staletími. Asijská a indická strava je lehká, výživná a pročišťující. Právě proto je tak účinná a pomáhá tělu se rychle zregenerovat.

Detoxifikační kůra, DEN 5

TIP Potřebujete se stravovat i mimo domov a bojíte se, že v restauraci si nevyberete? Zajděte si do indické vegetariánské jídelny či do dobré asijské restaurace, třeba na sushi. Nebojte se také požádat číšníka o mírnou úpravu jídel. Dejte si těstoviny bez sýru či smetany nebo místo hlavního jídla zkombinujte dvě přílohy (např. grilovaná zelenina s bramborem).

Recepty pro dnešní den jsou inspirovány italskou kuchyní a najdete je včetně fotografií na Facebooku

www.facebook.com/fitandfuncz

Alergie na slunce a další nástrahy léta

Léto přináší nejen chvíle pěkné, ale občas také nepříjemné. Také už se vám stalo, že se vám původně krásná dovolená změnila během dne ve svědivé peklo? Na těle se objevily červené fleky nebo pupínky a pálí a svědí. Nebo jste podcenili intenzitu slunečního záření a takzvaně jste se „přižehli". Bodnutí hmyzem nebo požahání medúzou také není to pravé ořechové pro klidnou dovolenou. Pokožka je totiž první obranou linií našeho těla před škodlivým působením okolního prostředí. Proto vám chci dnes povědět něco o tom, jak se před nástrahami léta chránit. A co dělat, když už nás nějaké to poškození postihne.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: