O dýni hokaido - historie, použití, recept

Rubrika: O potravinách
Autor: Štěpánka Procházková

O dýni hokaido - historie, použití, recept
Dýně Hokaido
Pochází z Japonského ostrova Hokkaido, dále se její pěstování rozšířilo do Ameriky a nyní se těší velké oblibě i u nás v Čechách. Jedná se o jednoletou plazivou rostlinu. Její plody známe v oranžové a světle zelené barvě. Dýně se velmi dobře skladuje v chladném a suchém sklepě. Její slupka by měla být hladká a bez zjevných poškození. Je velmi vhodnou přílohou při redukční dietě na 100g obsahuje 37 kalorií. Díky dobře stravitelnému polysacharidu je vhodnou přílohou pro diabetiky. Jistě na ní oceníte celou řadu minerálních látek fosfor, hořčík, vápník, draslík, betakarotén a vitamínů A, B, C. Pomáhá při žaludečních obtížích, nemocech slinivky břišní při poruchách ledvin a srdce.

Tip na recept:
Dýňová polévka
1 středně velká dýně, 1 mrkev, 1 stroužek česneku, 1 středně velká cibule, špetka soli, 1 lžíce olivového oleje, špetka muškátového oříšku. Dýni po rozpůlení vydlabejte a nakrájejte na kostky. Na pánev nalijte olivový olej a na něm osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Pak přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a kostky dýně. Následuje podlití vodou a dušení po dobu cca 20 minut. Podušenou směs pak můžete rozmixovat anebo jen rozmačkat. Dochuťte solí, kořením a česnekem. Poté ještě na chvilku povařte. Servírujte na talíři s ozdobou z čerstvé petrželky a můžete podávat s kostičkami osmažené housky.


Další články z rubriky O potravinách

Víte, co pijete?

Jíte zdravě, pravidelně cvičíte a stále se vám nedaří zhubnout? A co pijete? Při hubnutí je důležité stejně jako potraviny vybírat i vhodné tekutiny! Podívejte se, kolik kostek cukru mají takové běžné nápoje a možná si příště raději koupíte obyčejnou vodu:)!

Náhrady masa

Jestliže chceme, aby naše tělo bylo stále zdravé a vitální, je důležité mít rozmanitost v naší stravě. Uvedli
jsme si, že je rozumné, abychom se stravovali vyváženě i z hlediska příjmu masa a dalších živočišných výrobků.

Pokud se zeptáte, co většina lidí konzumuje k obědu, k večeři nebo k snídani, zjistíte, že to jsou
převážně výrobky z masa nebo uzenin. K tomu si dají nějakou přílohu buď v uvařeném stavu, nebo formou studeného bufetu.

KOLOSTRUM. Je opravdu tak dobré?

Kolostrum je první tekutina mateřské mléčné žlázy, která se tvoří již před porodem. Tento sekret nazýváme „prvním mlékem". Kolostrum neobsahuje laktózu, takže nevyvolává alergické reakce. Matky savců je produkují 3 - 5 dní po porodu, zpravidla však spíše 2 - 3 dny, po kterých organizmus matky (člověka i zvířat) začíná produkovat mateřské mléko. Kolostrum je ve své přirozené podobě nažloutlá hustá tekutina a ve své podstatě také nejstarší přírodní potravinou živočišného původu, která je přirozeným pokrmem savců. Je to velmi silný prostředek, který nově narozenému zdravému savci zajistí vstup do samostatného života bez obav o jeho zdraví. Kolostrum je tedy svým významem zcela jistě nenahraditelným věnem přírody darovaným savcům do začátku jejich života.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: