Nejdokonalejší potravina na světě!

Rubrika: O potravinách
Autor: Bc. Eva Janoušková

Nejdokonalejší potravina na světě?

Ano, řeč bude o mateřském mléce!

Kojíte či kojila jste Vaše dítě? Pak věřte, že jste mu položila pevné základy zdraví do budoucího života. Mateřské mléko je dle doporučení WHO optimální výživou pro děti do 2 let i déle. Výlučné kojení se doporučuje prvních 6 měsíců věku dítěte.

V současné době zaznamenáváme vzrůstající zájem o výrobky umělé mléčné výživy pro malé děti. Matky čím dál častěji nekojí. Otázka je nasnadě. Může se umělá výživa rovnat mateřskému mléku? I přes pokrok v technologiích a lobby firem vyrábějících umělou dětskou výživu, NEMŮŽE.

Mateřské mléko nejen, že má optimální složení a využitelnost živin, vitamínů, min. látek a ochranných látek pro dítě, ale složení MM se mění. Není tedy stálé. Složení mateřského mléka se mění v průběhu dne, v průběhu jednoho kojení a také v závislosti na stáří dítěte. Dítěti se tedy vždy dostane přesně takové složení mléka, jaké v danou chvíli potřebuje. Tuto jedinečnou vlastnost umělá mléčná výživa nemůže zajistit.

Kojení je právem dítěte, ale i matky. Matka má právo si zvolit, zda kojit bude či nebude (WHO, UNICEF, Charta práv dítěte a další dokumenty). Každá žena by měla pečlivě zvážit důvody proč právě ona nechce či nemůže kojit.

Často jsou překážky v kojení způsobeny špatnou technikou kojení, strachem či stresem matky. Odborník může pomoci matce tyto překážky překonat a kojení zachovat. Umělá mléčná výživa pro vaše miminko nemusí a neměla by být prvním řešením.

Studie prokazují, že kojené děti mají menší sklon k obezitě. Sání prsů povzbuzuje správný vývoj zubů a řečových orgánů. Kojení je prevencí diabetu 1. a 2. typu, aterosklerózy a alergických onemocnění v pozdějším věku. Kojení snižuje výskyt celiakie, zánětu středouší, gastroenteritídy, Crohnovy choroby, ekzému, průjmů a dalších. Děti jsou odolnější a spokojenější. Kojené děti mají také lepší rodinné vazby a matka lépe překonává poporodní deprese. V neposlední řadě je prokázán také nižší výskyt Syndromu náhlého úmrtí u kojenců (SIDS).

„Rozsáhlý výzkum, zejména v posledních letech, dokazuje rozličné a přesvědčivé výhody kojení a používání mateřského mléka pro děti, matky, rodiny i společnost. Jedná se o výhody zdravotní, výživové, imunologické, psychologické, sociální, ekonomické, pro zdravý vývoj dítěte a pro životní prostředí." - prohlášení Americké pediatrické akademie (AAP)

Není většího daru pro dítě, než-li mu darovat kojení..

Bc. Eva Janoušková, Nutriční terapeut a laktační poradce.

www.vaztesizdravi.cz 


Další články z rubriky O potravinách

Nebojte se koření. Jídlu dodá chuť, vám pomůže chránit se před rakovinou.

Koření máme každý plné poličky v kuchyni. Používáme jej jako dochucovadlo našich jídel a ani si neuvědomujeme, že některé druhy patří svou podstatou spíš mezi léčivé rostliny. Věděli jste, že některé druhy koření dokážou působit jako účinní bojovníci proti rakovinnému bujení?

Stévie mletá...výborná pro snižování váhy a pro diabetiky...

Stévie mletá...výborná pro snižování váhy a pro diabetiky....skvělé přírodní sladidlo z Paraguaye...je 300x sladší než cukr...

5 důvodů proč jíst hořkou čokoládu

Kdo by neměl rád čokoládu? Obvykle se při její konzumaci cítíme provinile a v této společnosti má nálepku jako něco velmi nezdravého. Dá se říct, že čokoláda do jisté míry symbolem štěstí. Je to proto, že látky v ní obsažené zvedají hladinu hormonu serotoninu, který je označován jako hormon štěstí. Hned na začátek je potřeba zmínit, že se nebavíme o „klasické" čokoládě, která je z více jak 2/3 bílý cukr a dalšími chuťovkami jsou sušené odstředěné mléko, ztužený rostlinný tuk a éčka. Na mysli mám hořkou čokoládu do které není přidáno žádné nebo jen minimální množství mléka a bílého cukru. Čokoláda nejvyšší kvality má obsah kakaa okolo 70-99%. Zde jsou její zdravotní benefity:

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: