Náhrady masa

Rubrika: O potravinách
Autor:

Jestliže chceme, aby naše tělo bylo stále zdravé a vitální, je důležité mít rozmanitost v naší stravě. Uvedli
jsme si, že je rozumné, abychom se stravovali vyváženě i z hlediska příjmu masa a dalších živočišných výrobků.

Pokud se zeptáte, co většina lidí konzumuje k obědu, k večeři nebo k snídani, zjistíte, že to jsou
převážně výrobky z masa nebo uzenin. K tomu si dají nějakou přílohu buď v uvařeném stavu, nebo formou studeného bufetu.

Nejenom z masa může být člověk živý

Dneska bychom vám rádi představili velmi zdravé a chutné potraviny, které alternují maso nebo výrobky

z masa. Dodají vám potřebné množství bílkovin, jsou lehce stravitelné, nezatíží
váš trávicí trakt a ještě mnohdy napomáhají s procesem detoxikace těla.

V neposlední řadě je skvělé, že pak budete mít více energie, budete moci intenzivněji pracovat, věnovat se své
rodině nebo si užívat sportovních aktivit. Věřte, že po zavedení několika těchto potravin do vašeho jídelníčku se budou dít velké divy s vaším tělem.

Kam mám jít nakupovat?

Pokud si uděláte čas a navštívíte několik obchodů se zdravou výživou, objevíte mnoho zajímavých výrobků, které se
dají používat jak do studené tak teplé kuchyně. V dnešní době nabízejí potraviny zdravé výživy i některé supermarkety.

Druhy potravin nahrazující maso

Začneme si postupně představovat výrobky, které stojí za ochutnání a zařazení do vaší lednice. Nejenom vy
dospělí, ale i vaše děti. Náhrady masa můžeme rozdělit do kategorií:

a)      Sojové výrobky ( tempeh, tofu, sojové nudličky, klaso, seitan, robi maso, sekaná,

                                   párky apod.)

b)      Výrobky z vaječných bílků (šmakoun, vaječné nářezy)

Výrobky si jen základně představíme, v dalších dílech je budeme podrobně popisovat a ukazovat
jejich hlavní přednosti a zdravotní výhody.

Tempeh = král mezi výrobky nahrazující maso

O tempehu můžeme říci, že je to král na poli výrobků alternujících maso. (viz kniha 150
nejzdravějších potravin na světě, autor Jonny Bowden) Je to sojový sýr
s ušlechtilou plísní (podobně jako u hermelínu). Díky plísni je tempeh
velmi bohatý na cenné vitamíny a fytoživiny. Vyrábí se natural, uzený (nejlahůdkovější,
tmavý a oříškově chutnající) nebo předsmažený. Uzený tempeh je možno konzumovat
jak ve studené kuchyni tak v teplé. Tempeh natural je vhodnější tepelně
upravit.

Tofu - sýr

Tofu je sojový sýr. Vyrábí se ze sójových bobů. Je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin. Můžete ho koupit
v podobě přírodní nebo uzené.

Sojové nudličky

Sojové nudličky se kupují v sušeném stavu. Tepelná příprava je velmi rychlá.  Svojí strukturou připomínají maso. Dají se
s nimi dělat kulinářské divy a mnozí lidé po správné úpravě ani nepoznají,
že to není maso.

Klaso

Základní surovinou klasa je obilná bílkovina. Klaso má přibližně stejný obsah bílkovin jako klasické maso.
Většinou jsou to polotovary, ale také existují i různé pomazánky a paštiky.

Seitan

Seitan je vyrobený z pšeničné mouky. Lze ho upravovat stejně jako maso, jen doba úpravy je kratší.

Robi maso

Robi maso je směs rostlinných bílkovin. Je to úžasná náhrada masa. Vyrábí se různé druhy jako nudličky,
plátky, oválky, sekaná. Robi maso lze zpracovávat vařením, smažením, pečením, grilováním, ale i za studena do salátů
nebo pomazánek.

Vegetariánské klobásy nebo párky

Jsou vyrobené z tofu, pohanky, rostlinného oleje a vaječného bílku. Je možné ji používat do studené i teplé
kuchyně. Má vynikající chuť.

Tofu karbanátek

Tofu karbanátek zeleninový je hotové jídlo, které stačí jen ohřát a podávat. Je to opět směs tofu, ovesné
vločky, sušená zelenina a koření. Obsahuje zdroj kvalitních rostlinných bílkovin.

Řízečky

Řízečky jsou plné šťavnaté zeleniny, která je spojená tofu, ovesnými vločkami a trochou vaječného bílku.
Výrobek obsahuje 7 druhů zeleniny.

Šmakoun = vaječný steak nebo vaječný sýr

Šmakoun je vyrobený z vaječných bílků. Je možné ho používat jak ve studené tak teplé kuchyni.
Buď ho koupíte natural nebo uzený. Dnes se můžete setkat s různými výrobci. Nejčastěji pod názvy Shmaky nebo Smacker. Vhodný pro děti i dospělé.


Vaječný nářez

Vaječný nářez je skvělý tip pro svačinu nebo součást snídaně. Jedná se opět o výrobek z vaječných bílků.
Můžete si koupit různé druhy. Od brokolicových, přes nářez s mořskou
řasou, až po žampiónové. Vhodný pro děti i dospělé.

Z výše uvedeného přehledu je jasné, že rozmanitost výrobků nahrazující maso je velmi široká. Je to jen na

vás, zda některé z nich zavedete do svého jídelníčku a obohatíte tím své
zdraví a vitalitu.


Autor : Martin Škába






 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 





Další články z rubriky O potravinách

10 potravin co vypadají jako část lidského těla a jejich ohromující účinky

Hippocrates kdysi řekl: „Nechť je jídlo tvým lékem a lék tvým jídlem." Je obdivuhodné, že Příroda naprogramovala různé přírodní potraviny tak, že se podobojí orgánům lidského těla a obsahují přesně ty látky, které pro dané orgány působí blahodárně! V různých okultních učeních (okultní jednoduše znamená dobře schované) je toto velmi dobře známé. Nicméně v dnešní společnosti a zdravotnickém průmyslu je ignorován fakt, že to co jíme má zásadní vliv na naše případná onemocnění a zdravá strava může působit jako klíč k dlouhověkosti a pevnému zdraví.
Uvádíme zde 10 potravin, které vypadají jako části lidského těla a jejich účinky.

KONOPNÉ SEMÍNKO – PRO VEGETARIÁNY A VEGANY NEOPOMENUTELNÝ ZDROJ BÍLKOVIN!

Ve stravě vegetariánů a veganů je potřeba dbát na dostatečný příjem bílkovin z rostlinných zdrojů. To, že bílkoviny obsahují zejména luštěniny, asi není žádným překvapením. Ale pro mě je skoro zázračným a hlavně velice chutným zdrojem bílkovin KONOPNÉ SEMÍNKO.

Proto, když ke mně přijde klient vegan, který chce pomoci s vyváženou stravou a chce pracovat na zvýšení příjmu bílkovin z rostlinných zdrojů, první, co doporučím, je kupte si loupané lněné semínko :-)

 

Proč kváskový chléb???

V poslední době se mě znovu pár lidí zeptalo, jaký je rozdíl mezi chlebem z kvásku a z droždí? Proč by si měli kupovat kváskový chléb místo Šumavy? V čem je to vlastně tak prospěšné? Tak tady je odpověď:

Tradiční kvásek je tvořen pouze žitnou moukou a vodou. Tato směs začne za příznivé teploty přirozeně kvasit - fermentovat díky bakteriím a kvasinkám vyskytujícím se ve vzduchu a žitu. Při tomto procesu vzniká kyselina mléčná, kyselina octová, oxid uhličitý a také množství aromatických látek. Tyto látky chléb přirozeně konzervují (proto vydrží déle než kvasnicový), mají antibiotické účinky a navíc posilují naši mikroflóru a tím i naši imunitu.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: