Mug cake - rychlovka do hrníčku

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Harmona.cz

Jak na mug cake? Úplně jednoduše!

Abych byla konkrétnější, jde o to, že v mističce smícháte několik surovin, z nichž v základu jsou většinou ovesné vločky nebo nějaký druh mouky, vejce, kypřící prášek a sladidlo, někdy i mléko nebo jogurt (dle vašeho gusta) a vše nalijete do hrnečku. Hrneček strčíte do trouby a jednoduše upečete.

K pečení jedna malá poznámka. Internet se hemží mug cakes pečenými v mikrovlnné troubě. Je to ta rychlejší varianta pečení a pokud nemáte k pečení v mikrovlnce nedůvěru jako já, nic proti tomu. Já ale preferuju klasickou pečící troubu. Mug cake peču cca 12 - 15 minut na 250°C.

Dezert pak můžete buď zbaštit lžičkou rovnou z hrníčku, nebo vyklopit jako bábovičku. V tom případě doporučuju hrneček předem vymazat tukem a vysypat třeba strouhaným kokosem.
Mug cake - Výživové poradenství, příježitost jak zdravě zhubnout.

No a ted už chybí jen několik receptů do vašeho mug cakeového začátku. Pokud si mug cake také zamilujete, určitě vás napadne mraky dalších možností, jak si ho vylepšit. Na internetu se dají najít už i slané mug cakes. Ano, opět je to pouze o vaší fantazii :)

Mug cake čoko-čoko

1/2 banánu
4 lžíce (žitné) celozrnné mouky
půl lžičky kypřícího prášku
lžička medu
lžíce oleje
lžička kakaa nebo karobu
2 větší kostičky vysokoprocentní čokolády nalámané nebo nasekané na kousky

Vše promíchat, nalít do hrnečku a upéct ve vyhřáté troubě 12 - 15 minut na 250°C.

Mug cake Jablíčko(můj nejoblíbenější)

lžíce ovesných vloček
lžíce pohankové mouky
lžíce kokosu
půl lžičky kypřícího prášku
půl lžičky skořice
na velkých okách nastrouhané menší jablko
1 vejce
mléko (cca 0,5 dcl, podle konzistence těsta)

Vše promíchat, nalít do hrnečku a upéct ve vyhřáté troubě 12 - 15 minut na 250°C.

Banánový mug cake se skořicí

6 rovných lžic ovesných vloček
menší rozmačkaný banán
lžička medu (pokud je banán zralejší, ani nemusí být)
1 vejce
skořice (podle chuti)
půl lžičky kypřícího prášku
mléko (cca 0,5 dcl, podle konzistence těsta)

Vše promíchat, nalít do hrnečku a upéct ve vyhřáté troubě 12 - 15 minut na 250°C.
Mug cake - Výživové poradenství, příježitost jak zdravě zhubnout.

Mug cake Arašídek

lžíce arašídového másla
1 vejce
lžíce medu
4 lžíce celozrnné mouky
2 lžíce ovesných vloček
půl lžičky kypřícího prášku
mléko (cca 0,5 dcl, podle konzistence těsta)

Arašídové máslo promíchat s vejcem a postupně přidávat další suroviny tak, aby se arašídové máslo promímíchalo do celého dezertu. Upéct ve vyhřáté troubě 12 - 15 minut na 250°C.

Přeju vám dobrou chuť s touto novou snídaňovou inspirací.

Další články a recepty na www.harmona.cz


Další články z rubriky Zdravé recepty

Kváskový chléb - kouzlo z mouky a vody

Před časem mě na internetu zaujal článek o výrobě domácího kváskového chleba a říkala jsem si, že to by mohla být skvělá alternativa ke kupovanému pečivu, které mnohdy (poměrně často) nesplňuje moje nároky na chuť ani kvalitu. Protože mám ráda, když si můžu vše od základu vyzkoušet sama, pustila jsem se nejdřív do výroby domácího kvásku. Nějak jsem nemohla uvěřit, že obyčejná voda a žitná mouka mohou spolu něco takového vytvořit, ale dala jsem jin šanci :) Kvásek jsem podle návodu „krmila" moukou i vodou v přesných intervalech a sledovala, jak ve velké zavařovací sklenici stoupá a zase klesá. Zdálo se mi to jako zázrak. První bod zlomu přišel, když jsem si přečetla, že kvásek musí „vonět jako kvásek". Za prvé tedy netuším, jak voní kvásek a za druhé mě ta slibovaná vůně vůbec nepřišla voňavá. Musím přiznat, že jsem byla blízko toho, celé své několikadenní snažení vyhodit. Ale nakonec jsem si řekla, že to přece jen zkusím a dám tomu šanci.

Zdravé cookies za pár minut

Znáte to asi sami. Když je chuť, tak je člověk ochotný sníst cokoliv a potom má výčitky, že neměl a bude tlustý atd. :-) Stačí mít těchto pár surovin doma a můžete si za pár minut připravit zdravé mlsání, které si bez výčitek můžete vzít téměř kdykoliv.

RECEPT: Osvěžující koktejl z chia semínek

Dnes tu pro vás máme skvělý recept na dva letní koktejly ve kterých jsou hlavní ingrediencí chia semínka. Chia semínka jsou bohatým zdrojem dobře vstřebatelných bílkovin (cca 21%) a především rozpustná formy vlákniny (37%), což je fenomenální hodnota. Díky velké míře rozpustné formy vlákniny mají chia vysokou hygroskopickou vlastnost (mají schopnost vytvářet ve vodě hustou gelovitou hmotu). Obsah tuků je (ve srovnání s jinými semínky) nižší, okolo 31%, s tím že převažují nenasycené tuky. Chia jsou jedním z nejbohatších zdrojů omega-3. Z mikroživin zmíním vysoký obsah antioxidantů (především vitamin E) a minerálů (vápník, železo, hořčík, železo). Termicky jsou osvěžující. Podle Tradiční čínské medicíny jsou potravinou s dominující energií jin. V těle působí zásadotvorně.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: