Leden - podpora močového měchýře

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Zuzana Komůrková

Leden - podpora močového měchýře
A máme tu LEDEN, moji milí! Konečně to venku vypadá trošku zimně, hurá, mrzne a sněží!

V lednu je nejzatíženějším orgánem MOČOVÝ MĚCHÝŘ. Opět pro začátek lehké opakování z biologie - močový měchýř je dutý roztažitelný orgán uložený v pánvi, který shromažďuje a vylučuje moč, tekutý odpad produkovaný ledvinami. Obsah močového měchýře dospělého člověka je 500 až 1200 ml. Nutkání k močení přichází už při obsahu moči cca 250 - 400 ml, což je hodně individuální.

Nejsilnější energie močového měchýře je každý den odpoledne mezi 15 - 17 hodinou. V tuto dobu je v maximální aktivitě. Naopak nejslabší energie močového měchýře je každý den ráno mezi 3 - 5 hodinou.

Problémy močového měchýře, např. začínající zánět, poznáme snadno pálením při močení, častým nutkáním k močení, bolestí v bedrech, moč je tmavá a zapáchá. Problémy s ledvinami a močovým měchýřem se projeví i na vzhledu váčky pod očima, tmavými kruhy, také červenými fleky či vyrážkou v oblasti spodní části brady směrem ke krku a na čele v hranici vlasů, vlasy jsou nelesklé a lámavé, potíže se mohou projevit častou bolestí v krku, častými angínami, bolestí kolen, otoky kotníků, ztuhlostí šíje, ale také třeba oslabením sluchu atd. Člověk je bez nálady, má slabou vůli, strach ze selhání, nechuť cokoliv řešit.

Po psychické stránce jsou potíže močového měchýře zobrazením toho, jak vědomě vypouštíme svá přežitá témata. Doléhá na nás to, co potřebujeme vypustit a odložit. Stav močového měchýře ukazuje naši schopnost postavit se tlakům života. Problémy tohoto orgánu mohou také poukazovat na zadržovanou rozzlobenost na partnera nebo vůbec opačné pohlaví a obviňování všech. Noční pomočování dětí je odrazem problému v rodině, jak jinak - dítě se cítí pod tlakem rodičů, sourozenců, učitelů, nedokáže se prosadit normálně a vynucuje si čuráním řešit své problémy v době, kdy je mu to příjemnější. Jde o mocenský prostředek k ovládání okolí, kterému se také někdy říká „spodní pláč".

A jak tedy můžeme nejen v lednu močový měchýř podpořit a co jíst?
- Hodně pijte! Ideálně vodu, vlažnou, ráno s citronem, který paradoxně pomůže tělu k odkyselení a zároveň dodá vitamín C, který je při zánětech důležitý. Pijte čaje (černý omezte), ideální bylinkou je kopřiva a echinacea, ale koupíte velmi dobré čajové urologické směsi např. od Grešíka. Opět jako už standardně zmíním pro zimní období zahřívací zázvorový čaj s medem a citronem. Výborné jsou i zeleninové šťávy, odšťavněte si červenou řepu s jablkem a řapíkatým celerem, doslaďte Stévií, i tohle lze snadno vypít. Můžete pít i vodu s rozpuštěnou sodou, zásaditý čaj (např. od Jentschury). Při potížích pijte opravu hodně, zkuste si to hlídat, zavodněte tělo, podpoříte tím vylučování odpadních látek. Pokud jste toho schopni, vzdejte se kávy a alkoholu, s výjimkou 2 dcl červeného vína na večer, to údajně neuškodí Jedna z babských rad při potížích s močovým měchýřem doporučuje pít skleničku červeného vína s lžičkou nastrouhaného křenu. Ale já bych to radši rozdělila.
- Buďte v teple! Chraňte si oblast ledvin a nohy před prochladnutím. Jojo, naše babičky měly pravdu, když nás peskovaly, že nám čouhá tričko z kalhot. A jak se říká - chce to klid a nohy v teple Něco na tom bude..... Dopřejte si teplou koupel s mořskou solí nebo se zásaditou směsí Meine Base od Jentschury.
- Zařaďte do svého jídelníčku brusinky v jakékoliv podobě. Jen pozor na brusinkové šťávy silně přislazované cukrem. Dobré jsou sušené brusinky, čerstvé jsou dosti kyselé a trpké, výborný je i čaj z listu brusinky, případně při potížích zařaďte i nějaký preparát ve formě pilulí. Totéž platí o borůvkách jako o silném antioxidantu.
- Močový měchýř a ledviny mají rády slanou chuť. To v žádném případě neznamená víc solit, ale dodat ji například ve formě mořských řas (doporučuji pro začátek do polévek přidávat řasu Arame, která není tak cítit rybinou a není ani chuťově výrazná), Tamari, Miso, švestičky Umebushi či Umeocet, jablečný ocet.
- Ideální pro posílení močového měchýře jsou fazole Adzuki, červená čočka, pohanka, rýže, kořenová zelenina - celer, petržel, mrkev, křen, také červená řepa, zelí, kapusta, květák, brokolice, pórek, česnek, cibule, salátové okurky, vodní meloun, bobuloviny. Tělo úplně to volá po klasických zeleninových polévkách, do kterých přidáte mořskou řasu Arame a luštěniny. Je to ideální sezónní strava, nezapomínejte na ně!

A aspoň jeden tip nebo rychlý recept, za který vás vaše tělo pochválí - zkuste si udělat zimní salát z nastrouhaného zelí, červené řepy, jablka a křenu, přidejte kmín, sůl, pepř, šťávu z citronu, olivový olej a trošku medu nebo agáve sirupu, nechte uležet v lednici. Budete překvapení, jak je to skvělé!

- Některé zdroje varují před potravinami s vysokým obsahem kyseliny šťavelové jako je špenát, rebarbora, červená řepa. Ano, kyselina šťavelová váže minerální látky, zejména vápník a železo, do nerozpustných a nevyužitelných komplexů, které mohou vytvořit krystalky až kaménky. Jde však o anorganickou kyselinu šťavelovou, která vznikne vařením uvedených potravin. Já se přikláním k názoru, že čerstvý špenát i červená řepa vám rozhodně neublíží, naopak. No a rebarboru bych teď v zimě opravdu neřešila Dalšími potravinami s vysokým obsahem této kyseliny jsou kakao a pravý černý čaj, tyto při potížích omezte určitě.
- Z masa dávejte přednost rybám, ideálně těm tučnějším jako je losos nebo tuňák.
- Někdo doporučuje konzumaci zakysaných mléčných výrobků s živou kulturou, pokud je máte rádi a dělají vám dobře, jezte je.
- Výborná je skořice, která jak zahřeje, tak dezinfikuje. Dále zázvor, kurkuma. Ale pozor na příliš ostré a dráždivé koření.
- Omezte cukr a sladkosti - zvýšená konzumace cukru či sladkých nápojů snižují schopnost bílých krvinek bojovat proti bakteriím, které proniknou močovodem do měchýře.
- Omezte nebo ještě lépe vynechte bílou mouku, polotovary, dochucovadla, všechny „chemické rádoby potraviny". Zkuste co nejvíce vařit ze základních a čistých surovin, nepoužívat kořenící směsi ze supermarketů a bujóny, ze začátku je to sice jakési „nemastné-neslané", ale jde hlavně o zvyk. Vyzkoušejte úžasné směsi koření a květů v bio kvalitě do Sonnentor, vřele doporučuji!
- Udělejte si radost a kupte si šperk s křišťálem používaným na všechny neduhy a nemoci (přiložením na sakrální čakru - podbřišek vám pomůže i při potížích s močovým měchýřem) nebo žlutým topazem. Léčebnou sílu topazu můžete využít při relaxaci nebo jej můžete nosit jako přívěsek a tím podporovat optimistickou náladu i správnou funkci žaludku, jater a močového měchýře.
- V aromaterapii zkuste santal, bergamot nebo zklidňující heřmánek.

Pokud tedy v lednu pocítíte tlak v bederní oblasti, vlezte si do vany se solí s decinkou červeného, pouvažujte, co vás na duši tlačí, co je třeba pustit. Pak si natáhněte teplé ponožky, zabalte se do deky, dejte si teplou zeleninovou polévku a uvařte si konev čaje. Odpusťte, odložte všechny nepotřebné negativní emoce, co se stalo - nezměníte, vždyť každý životní kopanec nás posouvá dál na naší cestě. Žijte „tady a teď" a buďte spokojení! Ostatní přijde samo, uvidíte :)

A nakonec bych vám všem chtěla poděkovat za přízeň v roce 2014 a popřát, ať je vám štěstí v novém roce nakloněno, ať jste plní optimismu a lásky. Protože to, jak jste nastaveni vnitřně, se určitě projeví i navenek.

Krásný a zajímavý rok 2015!

Zuzana K.
Výživou ke změně

/Zdroje: Naturshop, Wikipedie, Knihy o výživě a ájurvédě/


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Co jíst, aby nám v zimě nebylo zima?

I když se teple oblékáte, je vám stále zima? Co se ale raději zahřát správně zvoleným jídlem? Naši předkové, ale i čínská medicína využívá teorii ochlazujících a zahřívacích potravin.
V zimním období musí naše tělo vynaložit spoustu energie na zahřátí a pokud je náš jídelníček složen především z potravin ochlazujících, zbytečně oslabujeme svoji imunitu, máme málo tělesné energie a můžeme mít pocit neustálého chladu. Jaké jsou tedy potraviny, které mají schopnost nás krásně prohřívat?

UŽIJTE SI ZDRAVÉ VÁNOCE

UŽIJTE SI ZDRAVÉ VÁNOCE

Nic si úplně nezakazujte: to je totiž přímá cesta k neúspěchu a dlouhodobé zpruzelosti. Tradiční jídla a dobroty k Vánocům patří a vy si je zasloužíte. Letos na to ale jděte chytře a zásobte se dopředu zdravějšími variantami všech oblíbených Vánočních klasik.


Kupte si hromadu ořechů a čerstvého i sušeného ovoce pro chvíle akutního záchvatu mlsné. Je to určitě lepší varianta než cukroví. A navíc křížaly, sušené švestky, fíky, meruňky i všechny druhy ořechů k Vánocům patří úplně stejně.
 

Sezóna hub je v plném proudu

Sezóna hub je v plném proudu! Máte je rádi? Houbaříte?

Jsme národem houbařů a Češi se dělí většinou na ty, kteří houby milují pro jejich specifickou chuť ve všech možných úpravách, a pak na ty, kteří je prostě nejedí. A to většinou pro jejich lehce gumovou konzistenci.

Houby jsou z pohledu výživováře hlavně těžce stravitelné, neměly by je jíst děti do 3 let a staří lidé (zejména pozdě večer), potřebují být vždy dobře tepelně upravené, duste je vždy minimálně 20 minut. Pokud je chcete uchovat, usušte je nebo poduste a zamrazte. Obsahují zejména vodu a vlákninu, proto jsou velmi dietní a jejich energetická hodnota je zanedbatelná. Jenže všichni víme, že česká kuchyně jim vždy bohatě energii dodá při jejich úpravě :-)

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: