Kozí mléko jako součást zdravé výživy

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Radek Jelínek

Účinky kozího mléka znali již staří Římané, kdy kozí mléko bylo považováno za „elixír krásy a dlouhověkosti" a bylo velmi ceněné. Dodnes se u mnoha horských národů kozí máslo s bylinkami používá jako součást řady léčebných mastí. Dlouhodobě známé léčebné účinky kozího mléka jsou podloženy i vědeckými studiemi. S pozitivními výsledky se setkáváme u těchto onemocnění:

onemocnění trávicího traktu a „přidružených orgánů" (játra, slinivka) - Zde se kladně projevuje zásaditější charakter a vyšší neutralizační kapacita kozího mléka.
stres a migrény - Mnoho žen, které trpí migrénou, se vyléčí nebo se jejich stav výrazně zlepší, když ze svého jídelníčku vyloučí kravské mléko a výrobky z něj a nahradí je výrobky z mléka kozího.
alergie - Při vzniku dětských alergií se největší role přičítá obsahu kaseinu, což je bílkovinná frakce obsažená v kravském mléce. Uvádí se, že lidská populace je v 60 až 70 % případů alergická na tyto bílkoviny. Vzhledem k tomu, že kozí mléko má odlišné složení a odlišný podíl bílkovinných frakcí, je snášeno bez problémů nejen u dětí, ale i u dospělých.
revmatické bolesti - Vykazuje protizánětlivé účinky, protože posiluje imunitní systém.
kožní alergie (ekzémy) - Zde především pomáhají koupele v syrovátce doplněné o stravování s vyloučením kravského mléka a výrobků z něj.
prevence nádorových onemocnění - Existují názory, že kozí mléko zde hraje aktivní roli. Například bylo pozorováno, že organismus kozy je schopen si vytvářet účinné protilátky a nikdy neonemocní rakovinou. Zajímavé výsledky jsou též z pozorování pacientů, kteří pravidelně pili kozí mléko. Podobně bylo ve Francii úspěšně prokazováno snížení rizika opětovného propuknutí nemoci u již operovaných pacientů.

Složení kozího mléka

voda - 86 %
mléčný tuk - 4 %
bílkoviny - 3,2 %
sacharidy - 4,3 %
vitamíny - A, B2 B3, B6, B12, C, D a další
minerální látky - 0,8 %

Minerály mg/100g

Kozí mléko

Vápník

102 - 203

Fosfor

86 - 118

Sodík

35 - 65

Hořčík

13 - 19

Zinek

0,19 - 0,5

Železo

0,01 - 0,1


Další články z rubriky Zdravé stravování

Dieta versus zdravé stravování

Obecně řečeno, dieta je spíše způsobem stravování, při kterém se vyhýbáme určitému typu potravin (většinou ze zdravotních důvodů), než efektivní způsob hubnutí. Dieta je například určena pro lidi s cukrovkou, s alergiemi na různé potraviny apod.

6 způsobů jak grilovat zdravě

Léto je v plném proudu a s ním i čas teplých večerů a velmi oblíbených letních grilování. Grilování se stalo takovým letním koloritem, který opanoval nejen terasy bytů a domů, ale především také restaurace. Grilování je velmi oblíbené pro svou rychlost a nezvyklou chuť. Další nespornou výhodou je, že vynalézavost lidí nemá u grilování víceméně, žádné meze a ugrilovat je tak možné skoro vše - různé druhy mas, ryb, mořských plodů, zeleniny, ovoce, nebo například i pečivo případně sýry. Při grilování se však nejčastěji setkáte s kuřecím nebo vepřovým steakem, grilovanou zeleninou, z ryb je to pak bezpochyby nejčastěji pstruh a ze sýrů je velmi oblíbený grilovaný hermelín s brusinkovou omáčkou.

Podstata

Napadlo Vás někdy při pohledu do zrcadla, že by jste měl/a zhubnout, nejlépe začít držet hladovku?
Váháte, zda je to dobrý nápad? Pak vězte, že určitě NENÍ! Hladovkou se nám nemůže podařit zhubnout a následně váhu udržet. Bohužel, to je fakt!

Čtěte dále a dozvíte se, že realita je jinde...

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: