Ne vždy za svoji hmotnost mohou lidé naprosto sami svým přičiněním. Určitý podíl mají i genetické dispozice. Naše genetická výbava může ovlivňovat energetický výdej, tedy jak „spalujeme", může určovat naše chuťové preference, aktivitu enzymů, zda lépe či hůře spalujeme tuky, jakou máme tělesnou kompozici, kam se bude tuk přednostně ukládat aj.
Autor: Mgr. Veronika Mlčochová - Poradna NutriFit - výživové poradenství Prostějov, Znojmo, Kroměříž, Praha, Brno
Alternativní výživa
Důvody, proč se začneme stravovat jinak než je v běžné populaci zvykem, mohou být různé. Ať už jsou to etické důvody, naboženské nebo jiné ve většině případů stále naražíme na určitý druh nepochopení.
Vegetarián, vegan, makrobiotika a další směry jsou z určitého pohledu trošku omezující. Ne vždy najdeme nabídku odpovídající našim představám. Není však problém se takto stravovat a být zdravý. Je jen důležité myslet na to, co vlastně jíme a proč.
Během přednášky probereme různé způsoby stravování. Řekneme si, na co si dát pozor a čeho se vyvarovat a další zajímavé věci.
Již nějakou dobu žijete zdravě, stravujete se s minimem jednoduchých cukrů, jste na sebe pyšní. Pak vás ale překvapí delší doba v práci, protáhne se vám procházka s dětmi, nebo se zdržíte v koloně. Přepadne vás hlad a první benzínová pumpa nebo rychlé občerstvení vám překříží cestu. Jak se vyhnout nezdravým potravinám, když máte hlad a tělo si žádá svůj příděl?