Kamutová snídaně

Rubrika: Zdravé stravování
Autor:

Kamutová snídaně
KAMUTOVÁ VÝŽIVNÁ KAŠE

Ingredience pro 4 větší porce ( případně množství můžeme pokrátít na půl ) ...

ale kvůli poměrně náročné přípravě je lépe vyrobit více a podělit se :-)

80 g Kamutu ( přibližně 6 lžic) Kamut je pšenice faraonů - prastará kulturní obilovina. Díky vysokému obsahu cenných mastných kyselin, lehce stravitelných sacharidů a velmi hodnotných bílkovin, je označována jako vysoce energetická obilovina, která zasytí. ( Poznámka : místo Kamutu lze použít i jinou obilovinu )

 

40 g pohanky ( pomeleme nahrubo - můžeme v kávomlýnku )

40 g slunečnicové semínko ( nebo semínko dyňové )

40 g lněné semínko ( rozdrtit na hrubo - např v kávomlýnku )

40 g vlašské ořechy ( nebo mandle )

40 g rozinky ( můžeme i kustovnici, brusinky a jiné )

40 g pšeničné klíčky ( 4 lžíce )

20 g chia semínka ( 2 lžíce )

 

Ovoce :

240 g banány ( cca 2 ks )

250 g jablek ( oloupaných a nastrouhaných na jemnou kašičku, použila jsem odrůdu "Red Delicious" )

250 g ananasu ( nebo lze využít sezonní nabídky např : jahody, borůvky, oloupané a vypeckované hrozny )

1 větší pomeranč ( šťáva z něj cca 150 ml )

1 limetka ( nebo ½ citronu ) - šťáva z něj cca 40 ml

200 g avokádo (1 zralý kus )

 

Při přípravě tohoto pokrmu musíme pamatovat na některé ingredience již asi tři dny předem. Kdy první den namočíme Kamut do vody na celý jeden den, i déle, aby natáhl vodu, druhý a třetí den jen přes sítko občas propláchneme, aby zůstal vlhký a jakmile se cca třetí den objeví klíčky a kořínky, pak je teprve připravený ke konzumaci. Také si obstaráme avokádo ( pokud není dostatečně měkké, zabalíme do ubrousku a necháme v pokojové teplotě dozrát ... někdy trvá až týden, než náležitě změkne. )

 

Večer před přípravou :

Získáme šťávu z pomeranče a limetky do ní nasypeme pomletou pohanku a pomleté lněné semínko.

V jiné misce namočíme vlašské ořechy ( nebo mandle )

V další misce namočíme rozinky ( propláchneme, protože nikdy nemáme jistotu že nebyly sířené)

 

V den přípravy :

Vyklíčený Kamut pomeleme ( nebo nožovým mixérem zpracujeme na hrubší kaši, pro lepší zpracování můžeme mixovat s trochou banánu, nebo avokáda )

Asi na hodinu namočíme chia semínko až se vytvoří gel.

 

A nyní si připravíme větší ( salátovou ) mísu, kde budeme všechny ingredience spojovat a promíchávat:

Pomletý Kamut, vidličkou rozmačkané banány, avokádo můžeme nakrájet na kousky, nebo část také rozmačkat vidličkou, směs ( pohanku, lněné semínko ) se šťávou z pomeranče a limetky, na kousky nakrájený ananas, ( případně oloupané a vypeckované hrozny ), dále okapané a nasekané vlašské ořechy ( případně mandle ), rozinky, klíčky, chia semínko které mezitím utvořilo gel, jalka nastrouháme na jemném struhátku na kaši a přimácháme. ( A navíc : Pokud chceme pokrm ještě výživnější přidáme smetanu a lžíci natural jednodruhového oleje - konopný, avokádový - není ve výsledku započítáno ) Vše toto zamícháme.

Přislazovat není potřeba, ale lžíce javorového sirupu neuškodí ( také není započítáno).

Z uvedeného množství získáme: cca 1300 g , E= 10 000 kJ,B=55g, S=301g, T=97g, Vl=76g

V lednici vydrží jistě až 3 dny.

 

1 porce

¼ množství

= 325g

 

-ve 100g

Energie

2500

kJ

 

770 kJ

Bílkoviny

14

g

 

4 g

Sacharidy

75

g

 

23 g

Tuky

24

g

 

7 g

Vláknina

19

g

 

6 g

 


Další články z rubriky Zdravé stravování

Jak omezit cukr? Zjistěte kde ho je nejvíce.

Na udržení štíhlé linie nebo při hubnutí nestačí nesladit kávu a čaj bílým cukrem, vyměnit ho za cukr třtinový nebo med. Bílý cukr je obsažený i v běžných potravinách, kde už jeho množství příliš neovlivníme. Ovlivnit však můžeme výběr potravin!

Překvapivé dietní zázraky

Existují potraviny, které by člověk na první pohled za dietní možná ani nepovažoval. Přesto však mají díky svému složení nezanedbatelný vliv při hubnutí. Jsou to potraviny s nízkým glykemickým indexem a velkým podílem vlákniny, což zpomaluje vstřebávání cukrů a ukládání ve formě tělesného tuku. Obsahují množství bílkovin, protože zasytí a na jejich strávení spotřebuje tělo velké množství energie. A kvalitní rostlinné tuky, díky nimž probíhají všechny hubnoucí procesy v těle tak, jak mají.

Tipy na nískosacharidové večeře

Při sestavování redukčního jídelníčku bychom měli myslet na hospodaření se sacharidy a jejich příjem regulovat podle výdeje energie a podle denní doby. Obecně platí, že večeře by měla obsahovat minimum sacharidů a zakládat se spíše na bílkovinném a zeleninovém základě. Je to z toho důvodu, že po večeři již většinou přecházíme do klidnějšího režimu a náš energetický výdej již není tak velký, zkonzumovanou energii bychom tak nestihli před ulehnutím spálit a uložili ji „na později", čili do tuků. Výběr vhodného složení večeře je významnou složkou redukčního jídelníčku, a proto Vám přináším několik tipů, jak jídlo poskládat. Velikost porce je vždy závislá na výšce, váze, energetickém výdeji a cílové váze klienta. Jaká je optimální porce si povíme v dalším článku.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: