Jídelníček podle krevních skupin

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Výživové centrum Mgr. Mariany Halmanové

Jídelníček podle krevních skupin
Každému z nás byla dána do vínku jedna ze čtyř krevních skupin, ta je určena geneticky a zdědili jsme ji po rodičích. Jižjídelníček podle krevních skupin, dieta podle krevních dkupin od pradávna je známé, že každá krevní skupina je jiná a její nositelé jsou náchylnější ke konkrétním typům nemocí a zároveň mají rozdílné dispozice k trávení konkrétních druhů potravin. Rozeznáváme krevní skupiny 0, A, B a AB.

Krevní skupina 0 je nejstarší a nejrozšířenější, zrodila se v Africe a dodnes je zde zastoupena většinově. „Nulky" mají dobrý imunitní systém a metabolismus. Jedná se o silné jedince s přirozenou ochranou proti infekcím. Na druhou stranu mohou být náchylní k problémům se štítnou žlázou, k poruchám srážení krve, zánětlivým onemocněním, alergiím a vředům. Krevní skupina 0 má celkově kyselejší prostředí trávicího traktu, a tak tráví ze všech skupin nejlépe bílkoviny včetně masa a mléčných výrobků. Na druhou stranu nulky špatně tráví luštěniny, pšenici, kapustu, květák a zelí. To jsou potraviny, které zástupci této skupiny špatně zpracovávají, cítí se po nich těžko a komplikují tak dokonalé spalování tuků a sacharidů, což může zhoršovat redukci.

Druhou nejrozšířenější skupinou v evropském prostředí je krevní skupina A. Pochází z oblasti Středního východu a Asie a je charakteristická zemědělským způsobem života. Nositelé této skupiny tráví velmi dobře rostlinnou stravu a obecně se z ní rekrutuje nejvíce vegetariánů a veganů. „Áčka" se velmi dobře přizpůsobují změnám, trpí však na citlivější imunitu, což vede k větší náchylnosti ke kardiovaskulárním chorobám, cukrovce nebo onemocnění jater a žlučníku. Mezi ideální potraviny pro tuto skupinu se zdají být všechny rostlinné produkty, ryby, tofu, sója, ořechy, káva a víno. Naopak mezi nevhodné můžeme zařadit tučné živočišné potraviny, které tato skupina nedokonale pálí a ukládá tak větší množství tuku, což může vést k nadváze.

Krevní skupina B k nám pochází z Himalájí, kde byla vystavena velkým nárokům na organismus a vypěstovala si tak vysokou odolnost. Důležitou součástí stravy jsou pro „béčkaře" fermentované výrobky, jako jogurty, kefír, atd. Nositelé této krevní skupiny mají silný imunitní a trávicí systém a jsou nejvíce přizpůsobeni všem druhům potravy. Při redukci by měli snížit příjem živočišných tuků a luštěnin, se kterými mohou mít problém při trávení.

Poslední, a nejméně rozšířenou, je krevní skupina AB, kterou nosí jen asi 5% obyvatel naší planety. Ta představuje to nejlepší ze skupin A a B a pro její nositele je vhodná vyvážená strava. Její nositelé mají silný imunitní systém a mohou konzumovat jak živočišnou, tak rostlinnou stravu ve vyváženém poměru.


Další články z rubriky Zdravé stravování

Fóbie ze sacharidů...

Moderní doba si žádá moderních věcí. Jednou z nich je již nějakou dobu - bohužel i u některých společností, zabývající se výživou, vyřazení sacharidů z Vaší stravy. Proč? Rozmohla se doslova fobie ze sacharidů a nejednou slýchám od svých klientů, zda těch sacharidů nebude v jejich jídelníčkub moc? A neztloustnou z toho, že si i na odpolední svačinu dají celozrnné pečivo? Moderní žena snídá jogurt, obědvá salát  večeří většinou také jogurt. Když si k tomu vezmete, že je minimálně 8 hodin v práci, nakupuje pro zbytek rodiny, vaří, stará se o děti, chodí do posilovny...no, docela by mě zajímalo, na jaký úsporný režim její tělo pracuje. Sacharidy - složené, komplexní - jsou potřeba a bez nich to nikdy nepůjde. Podívejte se, jak Vaše tělo funguje...

Banány

Banány pro nás příroda připravila v praktickém balení. Slupka je chrání před znečištěním, snadno ji oloupeme, takže je na rozdíl od pomeranče můžeme konzumovat kdekoliv a kdykoliv :). Nejen díky tomu je banán jedním z nejoblíbenějších plodů....

Jak grilovat zdravě?

Máme tady léto a k němu grilování neoddiskutovatelně patří. Co ale dělat, pokud si nechcete odepřít tuto populární radovánku a zároveň si držíte štíhlou linii? Existuje vůbec něco, jako zdravé grilování? Myslím, že milovníky letních barbecue nepotěším, když řeknu, že grilovat úplně zdravě vlastně nejde. Můžeme se k tomu ale úspěšně přiblížit, stačí dbát na pár základních zásad.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: