Jídelníček podle krevních skupin

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Výživové centrum Mgr. Mariany Halmanové

Jídelníček podle krevních skupin
Každému z nás byla dána do vínku jedna ze čtyř krevních skupin, ta je určena geneticky a zdědili jsme ji po rodičích. Jižjídelníček podle krevních skupin, dieta podle krevních dkupin od pradávna je známé, že každá krevní skupina je jiná a její nositelé jsou náchylnější ke konkrétním typům nemocí a zároveň mají rozdílné dispozice k trávení konkrétních druhů potravin. Rozeznáváme krevní skupiny 0, A, B a AB.

Krevní skupina 0 je nejstarší a nejrozšířenější, zrodila se v Africe a dodnes je zde zastoupena většinově. „Nulky" mají dobrý imunitní systém a metabolismus. Jedná se o silné jedince s přirozenou ochranou proti infekcím. Na druhou stranu mohou být náchylní k problémům se štítnou žlázou, k poruchám srážení krve, zánětlivým onemocněním, alergiím a vředům. Krevní skupina 0 má celkově kyselejší prostředí trávicího traktu, a tak tráví ze všech skupin nejlépe bílkoviny včetně masa a mléčných výrobků. Na druhou stranu nulky špatně tráví luštěniny, pšenici, kapustu, květák a zelí. To jsou potraviny, které zástupci této skupiny špatně zpracovávají, cítí se po nich těžko a komplikují tak dokonalé spalování tuků a sacharidů, což může zhoršovat redukci.

Druhou nejrozšířenější skupinou v evropském prostředí je krevní skupina A. Pochází z oblasti Středního východu a Asie a je charakteristická zemědělským způsobem života. Nositelé této skupiny tráví velmi dobře rostlinnou stravu a obecně se z ní rekrutuje nejvíce vegetariánů a veganů. „Áčka" se velmi dobře přizpůsobují změnám, trpí však na citlivější imunitu, což vede k větší náchylnosti ke kardiovaskulárním chorobám, cukrovce nebo onemocnění jater a žlučníku. Mezi ideální potraviny pro tuto skupinu se zdají být všechny rostlinné produkty, ryby, tofu, sója, ořechy, káva a víno. Naopak mezi nevhodné můžeme zařadit tučné živočišné potraviny, které tato skupina nedokonale pálí a ukládá tak větší množství tuku, což může vést k nadváze.

Krevní skupina B k nám pochází z Himalájí, kde byla vystavena velkým nárokům na organismus a vypěstovala si tak vysokou odolnost. Důležitou součástí stravy jsou pro „béčkaře" fermentované výrobky, jako jogurty, kefír, atd. Nositelé této krevní skupiny mají silný imunitní a trávicí systém a jsou nejvíce přizpůsobeni všem druhům potravy. Při redukci by měli snížit příjem živočišných tuků a luštěnin, se kterými mohou mít problém při trávení.

Poslední, a nejméně rozšířenou, je krevní skupina AB, kterou nosí jen asi 5% obyvatel naší planety. Ta představuje to nejlepší ze skupin A a B a pro její nositele je vhodná vyvážená strava. Její nositelé mají silný imunitní systém a mohou konzumovat jak živočišnou, tak rostlinnou stravu ve vyváženém poměru.


Další články z rubriky Zdravé stravování

Hubnutí pomocí zdravých tuků – super novinka !

Proč přibíráme více a více na váze, jsme víc a víc nemocní a rychleji stárneme? Vědci objevili, že na to je jednoduchá odpověď. Týká se to tzv. skrytého zánětu. Vychází to z výzkumů Dr. Barry Searse z nadace výzkumu zánětů v Marlblehead a také výzkumů dalších univerzit a společností.

Mnoho lidí cvičí, hlídá si stravu i přesto mají velké množství tukových zásob v těle. Jak tuku podkožního, tak útrobního (tuk kolem orgánů v oblasti břicha - je nejvíce nebezpečný). Právě obezita a zvyšování tukové vrstvy je potřeba také vnímat jako civilizační chorobu.

Ryby v jídelníčku dětí

Nedostatkem dětských jídelníčků bývá absence ryb a rybích výrobků. Pro podávání ryb dětem platí stejná pravidla jako pro dospělé. Měly by je mít v jídelníčku alespoň dvakrát týdně.

Proč je konzumace ryb pro organizmus důležitá? Rybí maso je bohaté na kvalitní a lehce stravitelné bílkoviny. Je nenahraditelným zdrojem vícenenasycených mastných omega-3 kyselin, kterých máme ve stravě nedostatek a pro správný vývoj dítěte jsou nenahraditelné, protože organismus si je v dostatečném množství neumí sám vytvořit. Ryby jsou zdrojem vitamínů, zejména skupiny B. Mořské ryby obsahují i značné množství vitamínu A, vitamínu D a z minerálních látek je to například jód, selen a vápník.

Jablko

Jablko je typické české ovoce. V tomto období se stává velmi častou volbou z důvodu dostupnosti a ceny. Čekáme, než se urodí a dozraje ovoce nové a do té doby bude jablko stále v kurzu.
Toto šťavnaté ovoce nám kromě lahodné chuti přináší i řadu tělu prospěšných látek. Pojďme se blíže podívat na složení středního kusu jablka o váze cca 150g. Měli bychom si uvědomit, že jablko, stejně jako většina ovoce, obsahuje hlavně sacharidy, zejména jednoduché cukry, proto se hodí ke konzumaci hlavně během dopoledne, kdy nám dodá potřebnou energii na celý den.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: