Jde dohromady alkohol a hubnutí?

Rubrika: O potravinách
Autor: Žij-zdravě.cz, s.r.o.

V první řadě je potřeba pochopit, že alkohol je metabolizován jinak než standardní jídlo. Za normálních podmínek, tělo získává energii z naší potravy - sacharidů, tuků a bílkovin, které se pomalu tráví a vstřebávají v gastrointestinálním systému. Nicméně, tento zaběhlý proces trávení se okamžitě změní, když je přítomen alkohol! Pokud si dáte sklenku alkoholického nápoje, tak mu vaše tělo věnuje okamžitou pozornost (je to pro tělo toxin!), a hlavně také alkohol nepotřebuje trávení.

Všichni určitě znáte to, že když si dáte alkohol na lačný žaludek, molekuly alkoholu difundují žaludeční stěny velmi rychle a vy tak během několika minut cítíte účinky alkoholu. Tento proces je však pomalejší, když máte v žaludku jídlo, ale jakmile to jídlo vstoupí do tenkého střeva, alkohol se opět stává pro tělo prioritou a rychle se vstřebává do krevního oběhu. Vzhledem k tomu naše „detoxikační jednotka" - játra věnuje veškerou pozornost zbavení těla toxinu (zpracování alkoholu). Je-li však naše tělo zaměřeno na zpracování alkoholu, není pak schopno správně zpracovávat a štěpit potraviny, které obsahují sacharidy, bílkoviny a tuky. Proto jsou tyto kalorie přeměněny na tělesný tuk a dojde k jejich uložení na vašem těle!

Také je potřeba si uvědomit, že alkohol obsahuje 7 kalorií v jednom gramu a nenabízí žádnou výživnou hodnotu! Dodává nám tedy pouze prázdné kalorie - více uvidíte v tabulce.

Dalším nebezpečím, které skýtá konzumace alkoholu je vysoký GI a negativní ovlivnění naší vůle. Proto také tak často vidíte, že po konzumaci alkoholu mají lidé chutě a musí něco jíst, a to buď jídlo, nebo alespoň nějaké ty oříšky, brambůrky apod. Tyto potraviny pak bývají často velmi slané, což způsobuje větší žízeň a vede k větší konzumaci alkoholu... prostě takový začarovaný kruh.

Alkohol se tak velmi snadno může stát velkým nepřítelem vašeho hubnutí, protože dodává tělu takzvané prázdné kalorie, povzbuzuje chuť k jídlu a mění náš tradiční trávicí proces. A právě změna trávicího procesu, pak vede k ukládání nežádoucího tuku. Takže chcete-li hubnout, omezte konzumaci alkoholu.


ALKOHOL / POČET KILO JOULŮ / ODPOVÍDÁ KONZUMACI

0,5 litru piva 10° / 650 kJ /100 g hovězí svíčkové

0,5 litru piva 12° / 1100 kJ / Cheeseburger

2 dcl bílého suchého vína / 440 kJ / 2 polévkové lžíce Nutely

2 dcl červeného vína / 540 - 640 kJ /Ovocný piškotový řez

2 dcl šumivého vína, sektu / 620 - 900 kJ/Punčový řez

2 dcl Cinzana, Martini / 1000 - 1200 kJ / 100 g hranolek

5 cl whisky, koňaku, vodky / 800 - 1000 kJ /Čokoládový dort

5 cl becherovky, griotky / 500 kJ / Bílý tukový rohlík

5 cl vaječného koňaku / 700 kJ / 100g pizzy


Další články z rubriky O potravinách

Bílkoviny jako podstatná součást hubnutí

Máte oslabenou imunitu, špatnou hojivost ran nebo se cítíte zesláblá a unavená? Máte potíže s pletí a řídnutím vlasů? Důvodem může být nedostatek bílkovin v jídelníčku a je třeba je okamžitě navýšit!

Citronová tráva, aneb ke stáří pomaleji :-)

Čaj z citronové trávy pochází z Thajska a má samá pozitiva :-) Je to osvěžující nápoj, jemné vůně a lahodné chuti. Je známo, že má antioxidační, antibakteriální, antivirové, antiseptické a antimykotické účinky. Zamezuje tedy množení plísní, virů a bakterií. Pomáhá k odstraňování kandidóz (kvasinkové onemocnění). Podporuje funkci vnitřních orgánů, zejména trávicího traktu, žaludku, střev, jater, žlučníku a slinivky. Harmonizuje centrální nervový systém, lymfatický systém, posiluje krevní oběhový systém, čistí cévní systém. Příznivě působí na krevní tlak, krvetvorbu, optimalizuje hladinu cukru v krvi. Antioxidační účinky mají vliv na zpomalení stárnutí buněk.

Klíčení aneb vyždímejte z potravin maximum živin

Často svým klientům doporučuji konzumaci luštěnin. Tato nutričně nabitá skupina potravin bývá v České republice ještě stále hodně opomíjena. Už při standardní přípravě luštěniny obsahují vysoké spektrum rostlinných bílkovin, vitamínů, minerálů a vlákniny. Existuje však navíc jeden trik, kterým se dá obsah těchto látek ještě výrazně navýšit, odstranit potenciálně škodlivé látky a celkově zlepšit vstřebatelnost. Tento proces se nazývá klíčení.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: