Jarní očista na východní způsob
Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Alena Jedounková
Jedná se o postupy, které jsou osvědčené mnoha staletími. Asijská a indická strava je lehká, výživná a pročišťující. Právě proto je tak účinná a pomáhá tělu se rychle zregenerovat. Plně respektuje potřeby organismu a zbytečně ho nezatěžuje živočišnými tuky, solí a těžko stravitelnými potravinami. Podle tradiční čínské medicíny jsou po dlouhých měsících zimy zatížené některé orgány nahromaděním škodlivin. Jedná se zvláště o játra a střeva, což se projevuje mimo jiné známou „jarní“ únavou. Navíc právě játra jsou na jaře ve větší aktivitě a přístupnější k regeneraci. A jak na to? Ráno začněte den sklenicí teplé vody s citronem. Nastartujete tak metabolismus i činnost jater. Během dne je k pití vhodná obyčejná čistá vlažná voda a bylinkové čaje např. šípkový, ibiškový nebo meduňkový, popř.zelený
Barvou jara je zelená, do jídelníčku proto zařaďte veškerou zelenou zeleninu, která na jaře roste - petržel, pažitku, pórek, řeřichu, listy salátu, kapusty, růžičkové kapusty, brokolice, špenátu, zelí, ale třeba i pampelišky, kopřivy, naklíčené bylinky apod. K jídlu je vhodné přidávat malé množství klíčků a výhonků (čočka, mungo, sója, řeřicha). Dalšími potravinami, které mají v tomto období svůj význam jsou obiloviny a to hlavně kroupy, ale také oves, ječmen, lehčí druhy pšenice, jako špalda, bulgur, kuskus nebo žito. Z mléčných výrobků je hodný kefír nebo kozí sýr. Sílu vám dodá slepičí polévka a maso. Chuť pokrmů si můžete zpestřit kořením jako je hřebíček, badyán, koriandr, zázvor, kurkuma nebo římský kmín. Pro očistu a regeneraci je také důležitý přiměřený pohyb, nejlépe alespoň 20 minut denně na čerstvém vzduchu a dostatečný spánek.
Pro zvýšení efektu „ozdravení a posílení“ je vhodné současně omezit konzumaci pečeného a smaženého masa, uzenin, soli, tuku, tučných pokrmů, mléčných výrobků, rafinovaného cukru, vajec, kávy a alkoholu.
Alena Jedounková, výživový poradce
Další články z rubriky Sezonní záležitost
Základem jarního pročištění je regenerace jater, ledvin a střev. Jedná se o komplexní detoxikaci zažívacího ústrojí. Tyto orgány jsou základními pilíři látkové výměny, fungují jako filtr, čistí krev a vylučují nežádoucí látky z těla. Pravidelnou "údržbou" těchto orgánů přispějeme k posílení imunitního systému, pročistíme a zregenerujeme tělo, vyloučíme nebezpečné toxiny, hnilobné látky a naše tělo bude moci i nadále dobře fungovat.
Délka jarní očisty záleží na každém z nás, ideální je vydržet jeden měsíc. Pokud by Vám během detoxikace nebylo dobře, tak kůru přerušte.
Co dělat v říjnu a nejen v říjnu pro podporu žaludku?
A máme tu ŘÍJEN, moji milí!
V měsíci říjnu je nejzatíženějším orgánem ŽALUDEK.
O tom, že žaludek je orgán vakovitého tvaru, že v něm dochází k trávení pomocí žaludečních šťáv a pohybů hladkého svalstva se asi nemá smysl zmiňovat. Spíše bych chtěla upozornit na to, že žaludek, ač součást trávicí soustavy, je - asi více než si uvědomujeme - spojen s naší psychikou. Tvorbu žaludečních šťáv ovlivňují kromě jiného i emoce. Deprese a strach jejich tvorbu snižují, agresivita a rozhořčení naopak zvyšují, problémy v citovém životě přinášejí žaludeční potíže. Je to o tom, co nemůžeme nebo neumíme „strávit" psychicky.
Včera byl říjnový úplněk a s ním přichází ideální čas pro zahájení
podzimního půstu.
Rozhodně radím, nevrhejte se v do půstů a detoxikací po hlavě, v každém případě je dobré si předem nějakou knihu o půstech (opět doporučím Velkou kniha půstu od Ruedigera Dahlkeho) nebo se prokousat záplavou informací na internetu. A pamatujte, půsty mají spoustu forem a každému vyhovuje něco jiného. Někomu bude nejlépe jen s vodou a čaji, jinému budou sedět ovocné či zeleninové šťávy nebo Neera.
Tak jen ve stručnosti pár pravidel a zbytek si nastudujte sami, prosím!!!!!
Newsletter