Jarní hraní s chřestem

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Studio Fit

Jarní hraní s chřestem
Ukažme svým dětem, že vaření může být zábava. Využijme toho, že je sezóna chřestu v plném proudu. Proč zařadit chřest do jídelníčku? Tato zdravá zelenina, díky svému složení, dodá našemu tělu vitalitu. Obsahuje velké množství vody, bílkovin a vlákniny. 100g chřestu má pouze 92 kJ. Do palety prospěšných látek, které obsahuje, patří zejména vitaminy skupiny B (včetně kyseliny listové - ve 100g chřestu je 37% doporučené denní dávky) a vitamin C a betakaroten. Z minerálních látek to je pak draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek a železo.

Zapojte ratolesti do vaření a začněte tím, že je vezmete na nákup, aby Vám chřest pomohly vybrat. Jak poznáte čerstvý chřest? Neměl by být gumový a nelze ho ohnout. Čerstvý chřest je pevný ale křehký, jde ho snadno zlomit a neměl by na sobě mít hnědavé skvrnky. Opravdu čerstvý chřest je sladký jako hrášek a dá se jíst syrový. Obáváte se, že vaše dítko čerstvý chřest odmítne? Zkuste nejdříve tepelnou úpravu. Nakoupeno? Můžeme se tedy pustit do přípravy „chřestové krémové polévky". Vaše dítka vám ji určitě s radostí pomohou nejenom vařit, ale jejich kreativitu využijte při zdobení na talíři.

Chřestová krémová polévka
Ingredience - 4 porce

10-12 výhonků čerstvého chřestu
1 jarní cibulka najemno nakrájená
1 lžíce másla
1,5 l vývaru
100 ml smetany na zjemnění
Muškátový oříšek
Sůl a pepř pro dochucení
Pažitka a zelená petrželka na ozdobu

Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce a rozkrájejte ho na kousky.
Do hrnce nalijte studený vývar. Přiveďte k varu a po té přidejte chřest a nasekanou jarní cibulku a povařte asi 20 - 30 minut než změkne.
Vyjměte několik kousků, které pak použijete na ozdobu. Polévku rozmixujte (můžete použít ponorný mixér). Dochutíte solí, pepře, muškátovým oříškem a zjemněte smetanou. Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky. Máslo vložte do polévky a rozmíchejte. Polévku již dále nevařte!
Chřest, který jste si dali stranou na ozdobu, přidejte do horké polévky. Polévku ozdobte pažitkou a petrželkou.


Další články z rubriky Zdravé recepty

JAK VYROBIT DOMÁCÍ JOGURT BEZ JOGURTOVAČE?

Nechceme vás odrazovat od nákupu jogurtovače, ale poradíme vám, jak si udělat jogurt doma bez něj...

Žitný chléb s bylinkami

Paříte mezi ty, co mají prodloužený víkend a chcete ho využít k likvidaci plevele na vašich zahrádkách? Máte na zahradě kopřivy a chystáte se jich o víkendu zbavit? Byla by to škoda. Zužitkujte je a upečte žitný chléb s bylinkami a hned máte netradiční variantu svačiny pro vaše děti.

Jak si užít Vánoce bez výčitek a kil navíc?

Přichází vánoční čas a za mnou chodí stále více klientů a klientek s dotazem, jak se mají ubránit nátlaku všech těch dobrot, které na ně budou během svátků číhat. Lákadel je mnoho a přiznejme si, že se na ně v podstatě těšíme, k Vánocům zkrátka dobré jídlo a pití patří. Pojďme si ale říct, jak si Vánoce užít bez výčitek a posléze se nemuset trápit mučivými dietami.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: