Jak omezit cukr? Zjistěte kde ho je nejvíce.

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Mgr. Zuzana Douchová

Jak omezit cukr? Zjistěte kde ho je nejvíce.
Ovocný jogurt 1 kelímek = 5 kostek cukru
Jogurty přirozeně obsahují laktózu (mléčný cukr), ovocné jogurty ještě fruktózu (ovocný cukr), což by bylo v pořádku.  Výrobci však bohužel do jogurtů často přidávají ještě bílý cukr, který je již přebytečný. Vybírejte proto kvalitní jogurty bez přidaného cukru nebo volte raději bílé neslazené a ochuťte si je čerstvým ovocem.
 
Smetanová zmrzlina 1 porce = 15 kostek cukru
Smetanové zmrzliny jsou nevhodné při hubnutí kvůli vysokému obsahu nejen tuků, ale i cukru. Vhodnější variantou jsou tvarohové a jogurtové zmrzliny, nebo si zkuste doma zamíchat do tvarohu čerstvé ovoce, ochuťte medem a dejte zamrazit.
 
Kompotované ovoce 1 plechovka = 18 kostek cukru
Ovoce samo o sobě obsahuje přirozený cukr fruktózu, který je ideální jako rychlý zdroj energie. Konzervované ovoce však obsahuje již přidaný rafinovaný bílý cukr, který je často u ovocných kompotů opomíjen v domnění, že jde přeci o ovoce! Dejte si raději ovoce čerstvé.
 
Snídaňové cereálie 1 porce 50g = 5 kostky cukru
Sladké cereálie chutnají nejen dětem a taková jedna snídaňová porce obsahuje poměrně dost cukrů. Pokud to ještě zkombinujeme se sladkým jogurtem, už jen při snídani spořádáme přibližně 10 kostek cukru. Cereálie volte celozrnné nebo ovesné bez přidaného cukru a doslaďte medem.
 
Čokoládová tyčinka 1 kus 50g = 8 kostek cukru
Snickers, Mars a další čokoládové pochoutky obsahují jen cukr a tuk. I v běžných obchodech s potravinami dnes najdete zdravější varianty sladkostí, které obsahují výrazně méně cukru a tuku a navíc i vlákninu. I taková tabulka hořké kvalitní čokolády má méně cukru než jedna čokoládová tyčinka!
 
Kečup 1 polévková lžíce = 1 kostka cukru
Zdálo by se, že kečup vyrobený z rajčat bude zdravější formou dochucovadla. Obsahuje sice výrazně méně tuků než majonézy a tatarky, přesto však s jeho množstvím opatrně, do běžných kečupů se přidává bílý cukr. Dostupné jsou i kečupy bez přidaného cukru.
 
autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - poradce v oblasti výživy, psychologie a sportu
 
www.zuzanadouchova.cz 


Další články z rubriky Zdravé stravování

Bez kvalitní snídaně nezhubnete

Proč je tak důležité snídat, jaký to má vliv na náš celodenní výkon. Proč, když se nenasnídáme automaticky nesnížíme množství přijaté energie za celý den a tím pádem si můžeme říct, že třeba zhubneme...? Opak je pravdou, více se dozvíte v textu:

6 způsobů jak grilovat zdravě

Léto je v plném proudu a s ním i čas teplých večerů a velmi oblíbených letních grilování. Grilování se stalo takovým letním koloritem, který opanoval nejen terasy bytů a domů, ale především také restaurace. Grilování je velmi oblíbené pro svou rychlost a nezvyklou chuť. Další nespornou výhodou je, že vynalézavost lidí nemá u grilování víceméně, žádné meze a ugrilovat je tak možné skoro vše - různé druhy mas, ryb, mořských plodů, zeleniny, ovoce, nebo například i pečivo případně sýry. Při grilování se však nejčastěji setkáte s kuřecím nebo vepřovým steakem, grilovanou zeleninou, z ryb je to pak bezpochyby nejčastěji pstruh a ze sýrů je velmi oblíbený grilovaný hermelín s brusinkovou omáčkou.

Základy principy správné stravy u předškoláka a školáka

DOSTÁVÁ VAŠE DÍTĚ VE VÝŽIVĚ VŠE CO JE TŘEBA?

Ještě, že existují maminky, které se přijdou zeptat : "Nedělám já něco špatně ?" "Dávám mu všechno to co potřebuje ?" Třeba ne ... nebo ano ... , ale takto by to být mělo: 5-6 jídel denně, pravidelné odstupy mezi jídly, pitný plán

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: