Jak omezit cukr? Zjistěte kde ho je nejvíce.

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Mgr. Zuzana Douchová

Jak omezit cukr? Zjistěte kde ho je nejvíce.
Ovocný jogurt 1 kelímek = 5 kostek cukru
Jogurty přirozeně obsahují laktózu (mléčný cukr), ovocné jogurty ještě fruktózu (ovocný cukr), což by bylo v pořádku.  Výrobci však bohužel do jogurtů často přidávají ještě bílý cukr, který je již přebytečný. Vybírejte proto kvalitní jogurty bez přidaného cukru nebo volte raději bílé neslazené a ochuťte si je čerstvým ovocem.
 
Smetanová zmrzlina 1 porce = 15 kostek cukru
Smetanové zmrzliny jsou nevhodné při hubnutí kvůli vysokému obsahu nejen tuků, ale i cukru. Vhodnější variantou jsou tvarohové a jogurtové zmrzliny, nebo si zkuste doma zamíchat do tvarohu čerstvé ovoce, ochuťte medem a dejte zamrazit.
 
Kompotované ovoce 1 plechovka = 18 kostek cukru
Ovoce samo o sobě obsahuje přirozený cukr fruktózu, který je ideální jako rychlý zdroj energie. Konzervované ovoce však obsahuje již přidaný rafinovaný bílý cukr, který je často u ovocných kompotů opomíjen v domnění, že jde přeci o ovoce! Dejte si raději ovoce čerstvé.
 
Snídaňové cereálie 1 porce 50g = 5 kostky cukru
Sladké cereálie chutnají nejen dětem a taková jedna snídaňová porce obsahuje poměrně dost cukrů. Pokud to ještě zkombinujeme se sladkým jogurtem, už jen při snídani spořádáme přibližně 10 kostek cukru. Cereálie volte celozrnné nebo ovesné bez přidaného cukru a doslaďte medem.
 
Čokoládová tyčinka 1 kus 50g = 8 kostek cukru
Snickers, Mars a další čokoládové pochoutky obsahují jen cukr a tuk. I v běžných obchodech s potravinami dnes najdete zdravější varianty sladkostí, které obsahují výrazně méně cukru a tuku a navíc i vlákninu. I taková tabulka hořké kvalitní čokolády má méně cukru než jedna čokoládová tyčinka!
 
Kečup 1 polévková lžíce = 1 kostka cukru
Zdálo by se, že kečup vyrobený z rajčat bude zdravější formou dochucovadla. Obsahuje sice výrazně méně tuků než majonézy a tatarky, přesto však s jeho množstvím opatrně, do běžných kečupů se přidává bílý cukr. Dostupné jsou i kečupy bez přidaného cukru.
 
autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - poradce v oblasti výživy, psychologie a sportu
 
www.zuzanadouchova.cz 


Další články z rubriky Zdravé stravování

Proč máme chuť na sladké?

Nedávno jsem šel po supermarketu a zaměřil jsem se na to, kolik lidí si dává do košíku různé sladkosti, tyčinky, čokolády, dortíky a i jiné potraviny plné cukrů jako ovocné jogurty, tvarohy, müsli apod. Čekal jsem, že to bude dělat mnoho lidí, ale byl jsem v údivu, že to byl skoro každý.

Zamýšlel jsem se nad tím, čím to je? Působí tolik reklama nebo tyto produkty tak skvělé chutnají, že se bez toho mlsný jazýček průměrného obyvatele České republiky neobejde? Nebo je za tím něco horšího a zrádnějšího?

Stravování dříve a dnes

Bylo, nebylo - lidské pokolení. Ačkoliv všichni patřili ke stejnému živočišnému druhu, byli každý trochu odlišní. Mohlo za to místo, kde žili - neboli geografické podmínky. Také jejich jídelníček se lišil podle toho, co v místě jejich výskytu rostlo, nebo žilo.

Desatero zdravého stravování

Věříte reklamám na prostředky na hubnutí? Lépe je dodržovat zdravý životní styl a jednoduché zásady zdravého stravování.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: