Jak nepřibrat přes vánoce a přitom jíst všechno?

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Mgr. Zuzana Douchová

Jak nepřibrat přes vánoce a přitom jíst všechno?
Využijte zimního období a dopřejte si více kalorií a tuků, ale i vitamínů a minerálů! Pokud se celý rok snažíte jíst dietně – nízkotučné potraviny, saláty, grilovaná libová masa bez příloh, tělo Vám všechny tyto chladící potraviny může oplatit častými nemocemi, zvyšováním tělesného tuku v těle a pochmurnou náladou. Respektujte zimní čas, který je časem k odpočinku, zastavení se a dopřání si více výživného jídla.
 
V zimě organismus přirozeně potřebuje více energie na produkci tepla, více tuků na ochranu orgánu před zimou, více vitamínů a minerálů pro posílení imunity a více tekutin, protože v zimě nemáme takovou žízeň jako v létě a hrozí dehydratace organismu. Nedostatek pohybu venku na čerstvém vzduchu a pochmurné počasí bez dostatku slunce v nás také může vyvolávat pochmurnou náladu. Proto máme přirozeně větší chutě na sladké, abychom se cítily lépe.
 
Právě sacharidy nám zajistí více energie a lepší náladu. Mezi nejvhodnější zdroje sacharidů v zimě patří všechny obiloviny – pšenice, žito, rýže, oves, těstoviny, kuskus, jáhly, pohanka a luštěniny – fazole, hrách, čočka, sójové boby a další. Z obilovin si dělejte různé kaše se zeleninou, nebo na sladko se sušeným ovocem a medem. Müsli na zimu nahraďte ovesnou nebo jahelnou kaší se skořicí.
 
Tuky jsou dalším významným zdrojem energie v zimě, proto nezapomínejte na tučnější ryby, ořechy a semínka a klidně si občas dopřejte tučnější maso. Taková kachna se zelím a bramborovým knedlíkem není rozhodně jednou zas čas hříchem právě v zimě, kdy tělo energie dokáže využít. Pravidelně konzumujte libové maso, které je v zimě vhodnější vařené a pečené nežli grilované a smažené. Pro ty, kdo neradi maso, jsou skvělým zdrojem bílkovin vejce, tofu, sója a sýry ovčí a kozí.

Pro posílení imunity je nezbytné v zimě zvýšit příjem ovoce a zeleniny. Vybírejte citrusové plody, jablka a hrušky. Ze zeleniny jsou v sezóně kořenová zelenina, zelí, brambory, růžičková kapusta, dýně, červená řepa. Do jídel přidávejte česnek, cibuli i zázvor, které mají antibakteriální účinky a pomáhají při nachlazení. Skvělé jsou různé zeleninové hutné polévky a pečená zelenina.
 
Tekutiny je nutné doplňovat i v zimě, přestože nemáte takovou žízeň jako v letním období. Skvělým zdrojem tekutin v zimě jsou právě polévky, nejlépe hutné luštěninové a zeleninové. Také pitím čajů výrazně prospějete v zimě organismu. Doplní tekutiny a zároveň vás prohřejí. Ideálním zimním čajem je zázvorový s citrónem a medem.
 
Poslouchejte své tělo, co právě v zimním období potřebuje. Snižte na chvíli příjem ochlazujících potravin – syrová zelenina, exotické ovoce, mléčné a kysané výrobky, chlazené nápoje a zmrzliny. Příprava jídel je stejně důležitá jako jejich výběr. Proto potraviny připravujte teplé, vařené, přidávejte do pokrmů zázvor, skořici, chilli, hřebíček a kardamom, jako ohřívající koření.  
 
Máte nějaké otázky ohledně zdravého životního stylu? Navštivte mě na www.zuzanadouchova.cz 
 
autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - poradenství v oblasti výživy, psychologie a sportu  


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Detoxifikační kůra, DEN 4

Máte za sebou první tři dny detoxikace a zvykli jste si na nový jídlníček. Chybí vám však ještě kofein? Pokud ano, patrně bojujete s určitou mírou závislosti. TIP Zkuste jako náhražku meltu nebo bylinné kořeněné čaje. Výborný je například čaj z čerstvé máty s citronem a zázvorem, případně rooibos.

Recepty pro dnešní den jsou inspirovány italskou kuchyní a najdete je včetně fotografií na Facebooku

www.facebook.com/fitandfuncz

Listopad - podpora plic

A máme tu LISTOPAD, moji milí!

Po několika slunečných a teplejších dnech, přichází nezadržitelně podzim s chladným vzduchem, deštěm, ranními mlhami, nejen v Praze s pokličkou inverze nad hlavou, kdy bude naše imunita silně otestována.

V měsíci listopadu jsou nejzatíženějším orgánem PLÍCE. Ve zkratce opakování z biologie základní školy: Plíce jsou párovým orgánem zaplňujícím převážnou část hrudní dutiny. Dýchání je automatická činnost, kterou považujeme za samozřejmost. Vdechem se k buňkám do plic dostává kyslík, ten potřebují buňky k přeměně živin na energii, a který se krví roznáší po celém těle. Výdechem se z těla dostává oxid uhličitý, jež buňky vyprodukují, ten musíme z těla vyloučit ven. Tím je daná úzká souvislost mezi dýchací a oběhovou soustavou. Dýcháním proudí do plic asi 20 000 litrů vzduchu denně.

Detoxikace (očista) organismu

Jaro je zpravidla nejlepší období pro zahájení očisty neboli detoxikaci. Znečištěné životní prostředí, nevhodná strava a stres, to vše zatěžuje náš organismus jedovatými látkami, které jsou příčinou mnoha onemocnění.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: