Jak na pálení žáhy
Rubrika: Zdravotní potížeAutor: Šárka Jakešová, DiS., RNT
Jak si tedy pomoci, aby vás přestalo trápit, nebo se alespoň zmírnilo pálení žáhy? Pokud je příčinou nadváha, tak na prvním místě je změna životního stylu a úbytek hmotnosti. Vhodné je nepít nápoje v průběhu jídla, ale dodržovat odstup 15 min před jídlem, jídlo zbytečně nezapíjet. Jinak navyšujete množství obsahu v žaludku. Dobré je také zmenšit porce a raději jíst častěji. Ke svačině zařadit zakysané mléčné výrobky (jogurt, zákys), nebo i jiné bílkovinné přesnídávky (šunka, sýry).
Často se reflux objevuje po jídlech tučných, sladkých a kynutých, je třeba je tedy vynechat. Vyvarovat se kouření a alkoholu, kávy, čokolády, citrusové a tomatové šťávy, kořeněných pokrmů. Bezprostředně po jídle by se nemělo ulehat, vhodná poloha pro odpočinek je v polosedu.
Opakované neustupující potíže by se neměly podcenit, je třeba vyhledat lékaře. Neléčený reflux může totiž způsobit i zánět jícnu. Obvykle jsou předepisovány léky, snižující tvorbu žaludečních kyselin, refluxu nicméně nezabraňují. Je možná další léčba, či operativní zákrok.
www.vyziva-poradna.cz
Další články z rubriky Zdravotní potíže
Jak se to stane a jak z toho ven ?
A tak mne to přimělo napsat pár řádků pro ty z vás, kteří se chcete dožít důchodu a v něm pak ještě ve zdraví pokračovat.
10 tipů pro lepší imunitu a proti nachlazení
PŘÍRODNÍ ZBRANĚ PROTI CHŘIPCE
Nemusíte jen se strachem čekat, zda onemocníte chřipkou či nikoliv. Existují mnohá opatření a přírodní prostředky, které bojují proti virům a posilují imunitu organismu. Zde naleznete doporučované potraviny, vitamíny a opatření v životním stylu, které by vám měly pomoci uchránit se před chřipkou či zmírnit její průběh.
Jitrocelový sirup: Pomáhá zprůchodnit dýchací cesty
Tea Tree Oil: Zmírní bolest v krku. Do sklenice s vodou přimíchejte 3 až 5 kapek. Směs kloktejte, ale nepolykejte.
Potraviny proti chřipce:
Česnek - působí jako přírodní antibiotikum
Šťáva z cibule je vynikajícím prostředkem proti kašli a má protibakteriální účinek -
Vezmeme jednu cibuli a nastrouháme ji na jemno.. Přidáme med nebo třtinový cukr a lžičkou vymačkáme co nejvíce šťávy. Tu scedíme a vypijeme. Dětem podáváme po lžičkách. Šťávu je vhodné si vždy vyrobit novou a nenechávat ji dlouho skladovat.