Mořské řasy jsou obecně velmi prospěšné našemu zdraví a patří mezi tzv. superfoods. Dodají nám spoustu minerálů a vitamínů ve velmi koncentrovaném množství. Z vitamínů obsahují především C, A a skupiny B, např. veledůležitý B12, kterou postrádají hlavně vegetariáni či vegani, a jehož nedostatek se projevuje chudokrevností, hubnutím, zhoršováním duševní výkonností, paměti, svalové koordinace, třasem či mravenčením v končetinách. Řasy jsou zdrojem důležitých minerálů a obecně jich mají mnohonásobně větší množství než běžná zelenina.
Jak grilovat zdravě?
Rubrika: Zdravé stravováníAutor: Výživové centrum Mgr. Mariany Halmanové

Máme tady léto a k němu grilování neoddiskutovatelně patří. Co ale dělat, pokud si nechcete odepřít tuto populární radovánku a zároveň si držíte štíhlou linii? Existuje vůbec něco, jako zdravé grilování? Myslím, že milovníky letních barbecue nepotěším, když řeknu, že grilovat úplně zdravě vlastně nejde. Můžeme se k tomu ale úspěšně přiblížit, stačí dbát na pár základních zásad.
Grilování začíná výběrem samotného grilu, ideální variantou je plynový nebo lávový gril, velkým hitem je poslední dobou i vodní gril. Pokud zvolíte klasickou variantu grilu na uhlí nebo brikety, tak dbejte na to, abyste měli rošt od grilu vždy čistý a grilujte na žhavých uhlících, které se lépe vytvářejí z briket.
V Čechách je tento způsob úpravy pokrmů stále oblíbenější, grily jsou rozžhavené na zahradách rodinných domků i chat, balkónech, lodích, na plovárnách, zkrátka kde to jde. Lidé nakoupí velké množství jídla (za co nejméně peněz), na kvalitu se příliš neohlíží a během dne se organizovaně přejídají. Pokuste se tento zažitý stereotyp změnit. Připravte si od každého trochu, vyberte pečlivě a kvalitně a dbejte na přípravu. Pokud grilujete v partě, tak si můžete i nákup surovin rozdělit, aby se Vám nesešla najednou tři kila klobás a žádná zelenina.
Dbejte na přípravu surovin. Pokud si nakoupíte libovější kus masa nebo rybu, tak jej dokonale znehodnotíte, pokud ho naložíte do oleje a necháte louhovat. Obecně platí, že na gril jsou lepší tučnější masa, máte tedy dvě varianty. Buď si grilování dopřejete výjimečně, připravíte si vepřovou krkovici, kterou si okořeníte předem a maximálně ji zlehka potřete troškou oleje, dáte si jeden hezký kousek od řezníka a k tomu zeleninu. Nebo půjdete dietnější cestou a budete preferovat marinádu z jogurtu, pomerančové šťávy, vína, atd. Na gril si položíte rybku, ideálně makrelu, lososa nebo pstruha popř. třeba stehenní drůbeží steak, panenku, nebo libové hovězí maso. Jako přílohu můžete volit nejrůznější druhy zeleniny, jako je paprika, cuketa, lilek, cibule, rajčata, nebo i houby, kukuřici, některé druhy ovoce či brambory.
Samostatnou kapitolou jsou omáčky. Pokud patříte mezi milovníky sosů, dipů a podobných nadstaveb grilování, tak se snažte vyhnout tatarkám, kečupům a kupovaným dresinkům. Zkuste si sami vyrobit omáčku z jogurtu, tvarohu, nízkotučné zakysané smetany, různé druhy chutney, atd. Příprava je snadná, rychlá, levná a výsledek určitě zdravější.
Ideální varianta je ugrilovat od všeho kousek a potom s přáteli ochutnávat a hlavně vychutnávat každé sousto, abyste se cítili příjemně sytí a potěšili své jazýčky.
Grilování začíná výběrem samotného grilu, ideální variantou je plynový nebo lávový gril, velkým hitem je poslední dobou i vodní gril. Pokud zvolíte klasickou variantu grilu na uhlí nebo brikety, tak dbejte na to, abyste měli rošt od grilu vždy čistý a grilujte na žhavých uhlících, které se lépe vytvářejí z briket.
V Čechách je tento způsob úpravy pokrmů stále oblíbenější, grily jsou rozžhavené na zahradách rodinných domků i chat, balkónech, lodích, na plovárnách, zkrátka kde to jde. Lidé nakoupí velké množství jídla (za co nejméně peněz), na kvalitu se příliš neohlíží a během dne se organizovaně přejídají. Pokuste se tento zažitý stereotyp změnit. Připravte si od každého trochu, vyberte pečlivě a kvalitně a dbejte na přípravu. Pokud grilujete v partě, tak si můžete i nákup surovin rozdělit, aby se Vám nesešla najednou tři kila klobás a žádná zelenina.
Dbejte na přípravu surovin. Pokud si nakoupíte libovější kus masa nebo rybu, tak jej dokonale znehodnotíte, pokud ho naložíte do oleje a necháte louhovat. Obecně platí, že na gril jsou lepší tučnější masa, máte tedy dvě varianty. Buď si grilování dopřejete výjimečně, připravíte si vepřovou krkovici, kterou si okořeníte předem a maximálně ji zlehka potřete troškou oleje, dáte si jeden hezký kousek od řezníka a k tomu zeleninu. Nebo půjdete dietnější cestou a budete preferovat marinádu z jogurtu, pomerančové šťávy, vína, atd. Na gril si položíte rybku, ideálně makrelu, lososa nebo pstruha popř. třeba stehenní drůbeží steak, panenku, nebo libové hovězí maso. Jako přílohu můžete volit nejrůznější druhy zeleniny, jako je paprika, cuketa, lilek, cibule, rajčata, nebo i houby, kukuřici, některé druhy ovoce či brambory.
Samostatnou kapitolou jsou omáčky. Pokud patříte mezi milovníky sosů, dipů a podobných nadstaveb grilování, tak se snažte vyhnout tatarkám, kečupům a kupovaným dresinkům. Zkuste si sami vyrobit omáčku z jogurtu, tvarohu, nízkotučné zakysané smetany, různé druhy chutney, atd. Příprava je snadná, rychlá, levná a výsledek určitě zdravější.
Ideální varianta je ugrilovat od všeho kousek a potom s přáteli ochutnávat a hlavně vychutnávat každé sousto, abyste se cítili příjemně sytí a potěšili své jazýčky.
Další články z rubriky Zdravé stravování
Proč jíst mořské řasy
Nedávno jsem doma vyráběla sushi. Základem sushi jsou kromě speciální rýže, syrové zeleniny, ovoce a ryb a neopomenutelného wasabi, sójovky a nakládaného zázvoru také MOŘSKÉ ŘASY.
Jak léčit alergii přírodní cestou
Vždy s jarem a letním obdobím přicházejí i nenáviděné alergie na pyl, různé traviny a stromy. V posledních letech můžeme pozorovat rapidní nárůst tohoto onemocnění a to především u dětí. Klasická léčba alergie spočívá v užívání prášků - tzv. antihistaminik, které však léčí pouze následky, nikoliv samotnou příčinu. Věřte, že léčit alergii přírodní cestou lze a to především pomocí správné stravy, bylinek a vitamínů.
Chcete zhubnout? Začněte jíst tuky!
Většina dietních doporučení říká, že bychom neměli jíst tuky. Vařit vše na vodě, dusit v páře, jíst odtučněné výrobky… Taky vám však u takto upravených pokrmů něco chybí? Že by to byla chuť? Tuky jsou ve stravě důležité a ani při hubnutí se jich nemusíte vzdávat!
Newsletter
Copyright © vyzivovi-poradci.cz 2010-2014, Vytvořil Pixman s.r.o.