Hurá, hurá, je tady sezona CHŘESTU!

Rubrika: O potravinách
Autor: Zuzana Komůrková

Hurá, hurá, je tady sezona CHŘESTU!

Letos díky počasí poněkud brzo, ale je tady sezóna chřestu. Máte ho rádi? Já moc!


Chřest je velice chutná zelenina, která se dá výborně využít v kuchyni, recepty s ním jsou jednoduché a podle mé zkušenosti - čím jednodušší úprava, tím větší mňamka.

A proč je chřest doporučován z výživového hlediska? Protože je výborným zdrojem vlákniny, obsahuje řadu vitamínů - beta-karoten, vitamíny B, vitamín C, E a K, kyselinu listovou, esenciální oleje, riboflavin a stopových prvků (vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, železo, jód). Výhodou je, že mý malý obsah sacharidů a nízkou energetickou hodnotu, jen 25 kcal/85 Kj na 100g!


K jeho léčebným vlastnostem patří to, že díky obsažené vláknině upravuje trávení a vylučování, podporuje peristaltiku střev, má diuretické účinky, brání zadržování vody v těle, tím má příznivý vliv na funkci ledvin a močových cest, údajně dokáže rozpouštět močové kameny a brání jejich tvorbě. Pomáhá při problémech s prostatou, u žen pak zmírňuje PMS a byl dokonce používán jako afrodisiakum, zlepšuje plodnost. Pomáhá udržet zdravé cévy, stimuluje krvetvorbu a zásobování těla kyslíkem. Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Prostě hotový zázrak!!!


U nás se pěstuje na Mělnicku a dá se v Praze koupit na Farmářských trzích. Ale myslím, že ani tím z Lidlu neprohloupíte. Jak poznáte, že je čerstvý? Jednoduše, má pevné a zavřené hlavičky, a když ho ohnete, praskne.


A teď k přípravě - není nic jednoduššího. Odříznete suché konce stonků, u bílého chřestu pečlivě oloupeme škrabkou celý stonek. U zeleného stačí vzít škrabkou jen spodní část stonků. Mladé výhonky zeleného chřestu se nemusí loupat vůbec. A dáte vařit do vroucí osolené vody. Ideálně do speciálního hrnce, aby byl nastojato. Ale já používám hrnec normální a je to v pohodě. Bílý vaříte 7-9 minut, zelenému stačí méně času, tak 3-5 minut. Po uvaření dejte do ledové vody. Vodu, ve které se chřest vařil, nevylévejte! Dá se použít na polévku. A pokud jste vodu neosolili, použijte jako pleťovou vodu - údajně je chřestový vývar výborný na problematickou pleť. Ale to jsem vážně nezkoušela.


Krémová polévka z chřestu je luxusní! Uvařte ji stejně jako např. pórkovou - na másle nebo ghí orestujte šalotku, přidejte nakrájený chřest, zalijte vývarem, přidejte na kostičky nakrájené brambory, uvařte doměkka a rozmixujte tyčovkou, zjemněte rostlinnou nebo klasickou smetanou. Nakonec přidejte čerstvé bylinky - výborná je pažitka nebo opět medvědí česnek.


K vařenému chřestu stačí přidat nějakou dobrou omáčku - klasika je Holandská nebo zkuste třeba smetanovou s medvědím česnekem, rané brambory a máte výborný oběd.


No a nakonec tip na zapečený chřest - ideální je zelený, můžete ho zapékat samotný nebo stonky rozložit na nakrájené brambory (ideálně předvařené ve slupce v páře), masožravci si tohle můžou „vytunit" tím, že chřest obalí ve Schwarzwaldské šunce ;-) a pak posypat sýrem dle libosti (nejlepší je parmazán, ale zkuste třeba i sýr typu Brie), ale s rozumem a ohledem na obsah tuku .... Pak zakápnout olivovým olejem a přidat zelené bylinky. Stačí mu tak 15-20 minut na 200 stupňů. 

No a pak chřestové rizoto, chřestový koláč z listového těsta.........Ale k čemu vás to nabádám!!!! :-)

 
Tak jen ŠPARGLU ZDAR! A zkuste třeba zítřejší ZELENÝ ČTVRTEK oslavit jídlem ze zeleného chřestu.


Zuzana K.
www.vyzivoukezmene.cz

(použité zdroje Wikipedie, Český chřest)


Další články z rubriky O potravinách

Víte, co pijete?

Jíte zdravě, pravidelně cvičíte a stále se vám nedaří zhubnout? A co pijete? Při hubnutí je důležité stejně jako potraviny vybírat i vhodné tekutiny! Podívejte se, kolik kostek cukru mají takové běžné nápoje a možná si příště raději koupíte obyčejnou vodu:)!

5 důvodů proč jíst hořkou čokoládu

Kdo by neměl rád čokoládu? Obvykle se při její konzumaci cítíme provinile a v této společnosti má nálepku jako něco velmi nezdravého. Dá se říct, že čokoláda do jisté míry symbolem štěstí. Je to proto, že látky v ní obsažené zvedají hladinu hormonu serotoninu, který je označován jako hormon štěstí. Hned na začátek je potřeba zmínit, že se nebavíme o „klasické" čokoládě, která je z více jak 2/3 bílý cukr a dalšími chuťovkami jsou sušené odstředěné mléko, ztužený rostlinný tuk a éčka. Na mysli mám hořkou čokoládu do které není přidáno žádné nebo jen minimální množství mléka a bílého cukru. Čokoláda nejvyšší kvality má obsah kakaa okolo 70-99%. Zde jsou její zdravotní benefity:

U mě v kuchyni - zásoby ve spíži

Slibovala jsem letos několik webových novinek a teď konečně přicházím s další z nich. Na konzultacích se mě často ptáte, kam chodím kupovat jednotlivé potraviny, co si nakoupit do zásoby, jak vyřešit rychlou svačinu když nemám nic připraveno, čím ochucovat a zahušťovat při vaření, co si dát, když mám chuť na sladké, co domácí pečení a spoustu dalších podobných otázek. Rozhodla jsem se tedy, že postupně sepíšu takový malý seriál o tom, jak tohle všechno dělám já u mě v kuchyni. Vždy chci po svých klientech, aby si hledali ve stravování vlastní cestu, našli si recepty, které jim chutnají a na konci programu kompletně zvládli si sestavovat vlastní jídelníček podle svých potřeb. Proto ani tento seriálek nemá to být „návod jak to dělat správně", ale chtěla bych, aby vám byly tyto články inspirací a pomohly se vám zorientovat ve světě zdravé výživy tak nějak více prakticky. Toť vše na úvod a začínáme :)

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: