Hurá, hurá, je tady sezona CHŘESTU!

Rubrika: O potravinách
Autor: Zuzana Komůrková

Hurá, hurá, je tady sezona CHŘESTU!

Letos díky počasí poněkud brzo, ale je tady sezóna chřestu. Máte ho rádi? Já moc!


Chřest je velice chutná zelenina, která se dá výborně využít v kuchyni, recepty s ním jsou jednoduché a podle mé zkušenosti - čím jednodušší úprava, tím větší mňamka.

A proč je chřest doporučován z výživového hlediska? Protože je výborným zdrojem vlákniny, obsahuje řadu vitamínů - beta-karoten, vitamíny B, vitamín C, E a K, kyselinu listovou, esenciální oleje, riboflavin a stopových prvků (vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, železo, jód). Výhodou je, že mý malý obsah sacharidů a nízkou energetickou hodnotu, jen 25 kcal/85 Kj na 100g!


K jeho léčebným vlastnostem patří to, že díky obsažené vláknině upravuje trávení a vylučování, podporuje peristaltiku střev, má diuretické účinky, brání zadržování vody v těle, tím má příznivý vliv na funkci ledvin a močových cest, údajně dokáže rozpouštět močové kameny a brání jejich tvorbě. Pomáhá při problémech s prostatou, u žen pak zmírňuje PMS a byl dokonce používán jako afrodisiakum, zlepšuje plodnost. Pomáhá udržet zdravé cévy, stimuluje krvetvorbu a zásobování těla kyslíkem. Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Prostě hotový zázrak!!!


U nás se pěstuje na Mělnicku a dá se v Praze koupit na Farmářských trzích. Ale myslím, že ani tím z Lidlu neprohloupíte. Jak poznáte, že je čerstvý? Jednoduše, má pevné a zavřené hlavičky, a když ho ohnete, praskne.


A teď k přípravě - není nic jednoduššího. Odříznete suché konce stonků, u bílého chřestu pečlivě oloupeme škrabkou celý stonek. U zeleného stačí vzít škrabkou jen spodní část stonků. Mladé výhonky zeleného chřestu se nemusí loupat vůbec. A dáte vařit do vroucí osolené vody. Ideálně do speciálního hrnce, aby byl nastojato. Ale já používám hrnec normální a je to v pohodě. Bílý vaříte 7-9 minut, zelenému stačí méně času, tak 3-5 minut. Po uvaření dejte do ledové vody. Vodu, ve které se chřest vařil, nevylévejte! Dá se použít na polévku. A pokud jste vodu neosolili, použijte jako pleťovou vodu - údajně je chřestový vývar výborný na problematickou pleť. Ale to jsem vážně nezkoušela.


Krémová polévka z chřestu je luxusní! Uvařte ji stejně jako např. pórkovou - na másle nebo ghí orestujte šalotku, přidejte nakrájený chřest, zalijte vývarem, přidejte na kostičky nakrájené brambory, uvařte doměkka a rozmixujte tyčovkou, zjemněte rostlinnou nebo klasickou smetanou. Nakonec přidejte čerstvé bylinky - výborná je pažitka nebo opět medvědí česnek.


K vařenému chřestu stačí přidat nějakou dobrou omáčku - klasika je Holandská nebo zkuste třeba smetanovou s medvědím česnekem, rané brambory a máte výborný oběd.


No a nakonec tip na zapečený chřest - ideální je zelený, můžete ho zapékat samotný nebo stonky rozložit na nakrájené brambory (ideálně předvařené ve slupce v páře), masožravci si tohle můžou „vytunit" tím, že chřest obalí ve Schwarzwaldské šunce ;-) a pak posypat sýrem dle libosti (nejlepší je parmazán, ale zkuste třeba i sýr typu Brie), ale s rozumem a ohledem na obsah tuku .... Pak zakápnout olivovým olejem a přidat zelené bylinky. Stačí mu tak 15-20 minut na 200 stupňů. 

No a pak chřestové rizoto, chřestový koláč z listového těsta.........Ale k čemu vás to nabádám!!!! :-)

 
Tak jen ŠPARGLU ZDAR! A zkuste třeba zítřejší ZELENÝ ČTVRTEK oslavit jídlem ze zeleného chřestu.


Zuzana K.
www.vyzivoukezmene.cz

(použité zdroje Wikipedie, Český chřest)


Další články z rubriky O potravinách

S aktivním životem a spoustou zájmů neztloustnete !

Pokud už umíte vyrobit domácí kefír z Tibetské houby, a čirou náhodou zjistíte, že máte doma Tapiokovou mouku, domácí vajíčka, hladkou Babiččinu volbu; se synem jste minulý týden vytočili poslední med, a včera jste přišli z malin, ze kterých dnes už máte založený demižón na malinové víno, a ze zbytku šťávy se vám ještě podařilo uškudlit na něco malinové marmelády, pak dozajista dostanete nápad udělat neskutečně dobré a vláčné : ....palačinky:

 

500 ml kefíru z Tibetského zrna
2 vejce
150 g hladké pšeničné mouky ( Babiččina volba)
50 g tapiokové škrobové mouky ( k dostání v biopotravinách )
40 g medu (2 plné lžíce) příp. jiného sladidla ( kokosový cukr, agáve sirup )
špetka soli
olej olivový nebo řepkový na smažení

 

Všechny ingredience rozmixujete ponorným mixérem. Ponecháte hodinu odpočinout, a znovu rozmixujete.
Smažíte tenké palačinky přibližně o průměru 16 cm.
Pánvičku s nepřilnavým povrchem před každým těstolitím potíráte tukem pomocí mašlovačky.

 

Hotové pak potíráte vlastní marmeládou z lesních malin.

 

O dýni hokaido - historie, použití, recept

Dýně hokaido se těší velké oblibě. Také si na ni rádi pochutnáte?

Pochází z Japonského ostrova Hokkaido, dále se její pěstování rozšířilo do Ameriky a nyní se těší velké oblibě i u nás v Čechách. Jedná se o jednoletou plazivou rostlinu. Její plody známe v oranžové a světle zelené barvě. Dýně se velmi dobře skladuje v chladném a suchém sklepě. Její slupka by měla být hladká a bez zjevných poškození.

Proč je důležité jíst pečivo, těstoviny a všechny ostatní sacharidy?

Vyhýbáte se pečivu a přílohám v domnění, že po tom rychleji zhubnete? Ano zhubnete, ale jen vodu a vlastní svalovou hmotou! Pokud chcete opravdu zhubnout, nezapomínejte na sacharidy.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: