Fenykl - další zázračná zelenina

Rubrika: O potravinách
Autor: Zuzana Komůrková

Fenykl - další zázračná zelenina
Fenykl je dvouletka, pěstovaná ve Středomoří, kolem Černého moře, ale také v Asii.

protikřečové účinky na střeva, používá se proti nadýmání. Podporuje tvorbu mléka u matek. Ulehčuje odkašlávání tím, že pomáhá rozpouštět hleny. Povzbuzuje činnost zažívacího traktu, zmírňují zápach z úst a působí močopudně. Čistí krev a pomáhá při menstruačních potížích. Díky vysokému obsahu vitamínu C, aminokyselin a stopových prvků posiluje imunitu. Je bohatý na železo a draslík. Používá se při detoxikacích, váže na sebe tuk a jedovaté látky.

Svatá Hildegarda například vařila semena fenyklu v červeném víně a používala ho jako nápoj při oční námaze, žaludečních problémech, rýmě, tečení z nosu, povzbuzování činnosti srdce, zlepšení pokožky, při špatném dýchání a celkové detoxikaci.

Používají se semena jako koření, na léčivé čaje a odvary, nebo na žvýkání pro osvěžení dechu (znáte jistě z indických restaurací).

TIP: V kuchyni je skvělé používat bulvu. Je výborná zejména pečená, v kombinaci s cibulí, rybou nebo bílými masy. Rovněž se dá skvěle naložit podobně jako okurky. Čerstvé lístky se dávají do salátů nebo ty části, které vypadají jako kopr, se používají do jogurtových dipů a zálivek, ale i pomazánek.


Další články z rubriky O potravinách

Test energetických tyčinek - 2.díl

Tak mám po dalším závodu a jsem opět o jednu sportovní energetickou tyčinku bohatší. Odměnou maratonským běžcům byla tentokrát After sport tyčinka od firmy Nutrend. Jak již název napovídá, výrobce doporučuje tuto tyčinku jako doplněk stravy po středně náročném výkonu. Přiznám se, že já tyčinku dostala po doběhu 10km úseku štafety, takže je možné, že praví maratonci dostali něco jiného - možná dvě tyčinky?

Až moc sladký život s cukrem

Každá dobrota prý má být sladká. A pokud má být sladká, tak musí obsahovat dost cukru. Ale bylo to tak vždy? Už naši předkové objevili, že některé plody, květy, rostlinné šťávy či včelí produkty jsou sladké. V Evropě se dlouhou dobu používal jako sladilo med. Jde o směs cukrů, vody a dalších složek, původně zpravidla rostlinného a v konečné fázi živočišného původu.

Na zdraví!?

Hlídáte si, co jíte a přesto nehubnete? A co ALKOHOL? Tady je přehled, kolik kalorií nám k dennímu příjmu přidá sklenička vína, půllitr piva nebo panák tvrdého alkoholu.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: