Tradiční kvásek je tvořen pouze žitnou moukou a vodou. Tato směs začne za příznivé teploty přirozeně kvasit - fermentovat díky bakteriím a kvasinkám vyskytujícím se ve vzduchu a žitu. Při tomto procesu vzniká kyselina mléčná, kyselina octová, oxid uhličitý a také množství aromatických látek. Tyto látky chléb přirozeně konzervují (proto vydrží déle než kvasnicový), mají antibiotické účinky a navíc posilují naši mikroflóru a tím i naši imunitu.
Fenykl - další zázračná zelenina
Rubrika: O potravináchAutor: Zuzana Komůrková

Má protikřečové účinky na střeva, používá se proti nadýmání. Podporuje tvorbu mléka u matek. Ulehčuje odkašlávání tím, že pomáhá rozpouštět hleny. Povzbuzuje činnost zažívacího traktu, zmírňují zápach z úst a působí močopudně. Čistí krev a pomáhá při menstruačních potížích. Díky vysokému obsahu vitamínu C, aminokyselin a stopových prvků posiluje imunitu. Je bohatý na železo a draslík. Používá se při detoxikacích, váže na sebe tuk a jedovaté látky.
Svatá Hildegarda například vařila semena fenyklu v červeném víně a používala ho jako nápoj při oční námaze, žaludečních problémech, rýmě, tečení z nosu, povzbuzování činnosti srdce, zlepšení pokožky, při špatném dýchání a celkové detoxikaci.
Používají se semena jako koření, na léčivé čaje a odvary, nebo na žvýkání pro osvěžení dechu (znáte jistě z indických restaurací).
TIP: V kuchyni je skvělé používat bulvu. Je výborná zejména pečená, v kombinaci s cibulí, rybou nebo bílými masy. Rovněž se dá skvěle naložit podobně jako okurky. Čerstvé lístky se dávají do salátů nebo ty části, které vypadají jako kopr, se používají do jogurtových dipů a zálivek, ale i pomazánek.
Další články z rubriky O potravinách
Proč kváskový chléb???
KONOPNÉ SEMÍNKO – PRO VEGETARIÁNY A VEGANY NEOPOMENUTELNÝ ZDROJ BÍLKOVIN!
Proto, když ke mně přijde klient vegan, který chce pomoci s vyváženou stravou a chce pracovat na zvýšení příjmu bílkovin z rostlinných zdrojů, první, co doporučím, je kupte si loupané lněné semínko :-)