Cukety všude, kam se podíváš!
Rubrika: Sezonní záležitostAutor: Zuzana Komůrková

Čím je tedy CUKETA prospěšná?
Vzhledem k tomu, že obsahuje až 90% vody a je bohatá na vlákninu, je výborná při redukčních dietách. Neobsahuje sice tolik vitamínů jako jiná zelenina, za zmínku stojí slupka cukety, která obsahuje větší množství vitaminu A a E. Celé plody se pak kromě těchto vitaminů mohou chlubit obsahem draslíku, hořčíku, fosforu, vápníku a zinku.
Pro svou jemnou chuť má cuketa v kuchyni obrovské využití. Dá se použít syrová do salátů nebo z ní udělat třeba raw špagety. Za tepla můžete přidávat do jakýchkoliv zeleninových směsí (známá je jako součást klasické francouzské ratattouile), můžete ji plnit masem, luštěninou, sýrem nebo jinou zeleninou, grilovat, zapékat (zkuste výborné cuketové lasagne), smažit jako bramboráky a všemožné placičky, přidávat do buchet či chleba. A to tak dlouho, dokud vám nepoleze krkem ;-) Můj manžel se v létě vždycky podezřele ptá nad jakýmkoliv jídlem: "Je tam zase cuketa???"
No a dnes rychlý recept na pikantní směs s červenou čočkou alá Indie s rýží Basmati:
Dejte vařit rýži - já nedám dopustit na rýžovar. Na řepkovém oleji orestujte šalotku, přidejte koření - chilli, pepř, sladkou papriku (případně kari), na drobno nakrájenou cuketu i se slupkou, kápii, kousky květáku, česnek a propláchnutou červenou čočku. Přidejte lžičku třtinového cukru, kvalitní rajčatový protlak (třeba Alnatura) a zalijte kokosovým mlékem. Přidejte bylinky - ideální je čerstvý koriandr, ale klidně dejte petržel či libeček. Můžete přisypat i konopné a lněné semínko. Hrnec zakryjte a duste 15 minut. Výborné a rychlé!
Dobrou chuť přeje,
Zuzana, Výživou ke změně
Další články z rubriky Sezonní záležitost
ÚNOR - podpora ledvin
Konečně nás navštívila paní zima a to je moc fajn. Přiznejme si, že +11 stupňů na venkovním teploměru v lednu není zrovna normální. To si pak člověk připadá fakt podivně, když radí zahřívat organismus ;-)
Červen podpora temého střeva
Červen, začínající léto, stálejší teplé počasí, dostatek slunce, zrající ovoce, dozrávající zelenina na každém záhonu, na obzoru blížící se prázdniny a dovolené, co víc si přát???? Možná, abychom byli v pohodě jak fyzicky, tak psychicky a mohli v klidu vychutnávat radosti tohoto měsíce.
Nejohroženějším orgánem tohoto měsíce je TENKÉ STŘEVO, párový orgán SRDCE, kterým jsme se zaobírali uplynulém měsíci.
Prosinec - podpora tlustého střeva
V prosinci je nejzatíženějším orgánem tlusté střevo. A to i bez ohledu na blížící se Vánoční svátky spojené v našich zeměpisných šířkách s nezřízenou konzumací cukroví, vánoček, štol, majonézových salátů a smažených řízků, které následuje pečená kachýnka a ve finále Silvestrovská všehochuť zalitá spoustou alkoholu J Jojo, my Češi slavíme dost divným způsobem ;-)
Jako obvykle troška opakování z biologie - tlusté střevo je konečný úsek trávicí trubice, kde probíhá finální zahušťování a vyměšování potravy z těla. V tlustém střevě se vstřebávají zbylé vitamíny, minerály a voda. Nestravitelné zbytky jsou zahušťovány, vzniklé výkaly odchází konečníkem z těla ven. Na procesu tvorby stolice se významně podílí zde usídlené symbiotické bakterie - tzv. střevní mikroflóra. Tlusté střevo člověka je dlouhé asi 1,5 metru a má průměr 5-7 cm.