Co jíst, aby nám v zimě nebylo zima?

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Alena Jedounková

Aby nám v zimě nebylo zima

I když se teple oblékáte, je vám stále zima? Co se ale raději zahřát správně zvoleným jídlem? Naši předkové, ale i čínská medicína využívá teorii ochlazujících a zahřívacích potravin. Jedná se o tzv. termické působení potravin, což je schopnost vyvolat v organismu pocit tepla nebo chladu. V zimním období musí naše tělo vynaložit spoustu energie na zahřátí a pokud je náš jídelníček složen především z potravin ochlazujících, zbytečně oslabujeme svoji imunitu, máme málo tělesné energie a můžeme mít pocit neustálého chladu. Mezi ochlazující potraviny, které často v zimě konzumujeme, patří především stále propagované citrusové plody, dále mléčné výrobky, syrové ovoce a zelenina, výrobky z bílé mouky nebo třeba i pivo.

V zimě a chladnějším období bychom tedy měli upřednostňovat  potraviny, které mají schopnost tělo zevnitř prohřívat. Nemusíme studovat zásady čínské medicíny, stačí se podívat na stravování našich předků. Když dříve přišly mrazy, zalezlo se za pec,  peklo se maso a na plotně bublala polévka. Sušily se bylinky na hřející a léčivé čaje. Naše babičky se řídily „selským“ rozumem a poslouchaly své tělo.  V chladném období jsou proto nejvhodnější tepelně upravená jídla a to třeba i ke snídani. Ovesná kaše se skořicí nebo horká polévka vás ráno prohřeje a správně nastartuje do mrazivého dne. Silné vývary a luštěninové polévky by se měly objevovat v zimním jídelníčku každý den. Vhodná je také větší konzumace masa a různých obilných kaší. Nedoporučují se syrové zeleninové saláty, spíše zelenina tepelně upravená, hodně cibule, česneku, křenu, ovoce raději sušené. Na pití vyměňte zelený ochlazující čaj za zahřívací černý, bílé víno za červené, nejlépe ještě svařené s hřebíčkem a se skořicí. Základem jsou bylinky a koření vyvolávající pocity tepla, hlavně skořice, hřebíček,  vanilka, bazalka, oregano, rozmarýn, paprika nebo pepř. V období chřipek určitě vsaďte na zázvor. Jeho termické schopnosti jsou nenahraditelné a navíc posiluje imunitu, ničí záněty a má spoustu dalších pozitivních účinků. Stačí jen kousek do čaje s medem a s bacily a prochladlým organismem udělá divy.


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Začněte nový rok s pořádným detoxem střeva!

Tak je tu nový rok 2014 a je na čase pořádný detox!Ptáte se, co vám k tomu dokonale pomůže a odvede balast (škodlivé látky, těžké kovy, chemii atd.) z vašeho střeva i těla? Chraňte se preventivně s dezintegrovanou řasou chlorellou! Na trhu je spoustu produktů různé kvality a značek. Výzkumy ukázaly, že rozbitá fibrózní celulóza (obal buňky) odvádí balast z těla (těžké kovy) a bojuje proti nádorům!

Květen - podpora srdce

A máme tu KVĚTEN, moji milí!

Květen - „Máj, lásky čas, hrdliččin zve ku lásce hlas"...... a tak není divu, že nejohroženějším orgánem tohoto měsíce je SRDCE. Srdce = sídlo našich citů. I v dnešní době, kdy se mnozí soustředí spíše na to, co jim říká jejich mozek, máme v tomto období asi největší potřebu milovat, sdílet a otevřít svá srdce někomu druhému. Pokud nemáme partnera, je nám smutněji než v jiném měsíci. I já si pamatuji na chvíle, kdy jsem proklínala pravidlo 1. máje, kdy ženu musí někdo políbit pod rozkvetlým stromem. Nebojte, díky letošnímu výjimečně teplému počasí je většina stromů stejně již odkvetlá. A je pořád lepší zůstat nepolíbená, než muset povinně do průvodu :)

Varná konvice a Vy.

Jistě teď nečekáte výklad o výhodách používání varné konvice. Tak co s ní máte společného? Více, než si myslíte. Vím, trochu to připomíná vtipy typu „jaký je rozdíl mezi X a Y" ? Ano, ale tohle není vtip. Takže: „Jaký je rozdíl mezi varnou konvicí a Vámi?" Odpověď zní : „ Žádný, ale konvice je na tom líp!"

Předpokládám, že varnou konvici používáte. Nebo máte jednu nádobu na vaření vody. A víte jak vypadá konvice uvnitř, když se delší dobu nečistí? Ano, je pokryta vrstvou vodního kamene. Nevypadá to moc esteticky, ale co je hlavní, vrstva snižuje efektivitu ohřívání a prodlužuje čas vaření. Proč? Protože se musí prohřát nejdříve vrstva vodního kamene, aby se začala ohřívat voda. Shodneme se jistě na tom, že je proto konvici třeba pravidelně čistit. A to v intervalech odpovídajících kvalitě používané vody.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: