Citronová tráva, aneb ke stáří pomaleji :-)

Rubrika: O potravinách
Autor: Šárka Hlaváčková

Citronová tráva, aneb ke stáří pomaleji :-)

Čaj z citronové trávy pochází z Thajska a má samá pozitiva :-) Je to osvěžující nápoj, jemné vůně a lahodné chuti. Je známo, že má antioxidační, antibakteriální, antivirové, antiseptické a antimykotické účinky. Zamezuje tedy množení plísní, virů a bakterií. Pomáhá k odstraňování kandidóz (kvasinkové onemocnění). Podporuje funkci vnitřních orgánů, zejména trávicího traktu, žaludku, střev, jater, žlučníku a slinivky. Harmonizuje centrální nervový systém, lymfatický systém, posiluje krevní oběhový systém, čistí cévní systém. Příznivě působí na krevní tlak, krvetvorbu, optimalizuje hladinu cukru v krvi. Antioxidační účinky mají vliv na zpomalení stárnutí buněk.

 Čaj nebo chlazený nápoj z citronové trávy působí proti bolestem žaludku a špatném trávení. V Indiii je široce používán jako prostředek proti kašli, revma a jako antiseptikum. V Číně je mimo jiné doporučován k pravidelné a mimořádně účinné očistě krve.

 Citronová tráva jako lék
Citronová tráva má pozitivní vliv na trávení a ve své domovině je využívána jako podpůrný prostředek při léčbě chřipky, malárie, žaludečních a nervových chorob. Čaj z citronové trávy podporuje schopnost koncentrace. Zevně se citrónová tráva používá při svalových bolestech, na rány a otoky a nebo můžeme použít k přípravě osvěžujících koupelí. Tráva má antiseptické a antibakteriální účinky, osvěžuje tělo i duši a povzbuzuje podporu trávení. Ošetřuje ústní dutinu. Výborně působí na imunitní systém, krevní oběh, proti depresím a bolestem zad. Citronela léčí nejen špatné trávení, infekce, edémy, zvětšené póry, ale i mastnou pokožku. Vůně cutronové trávy je vhodná při aromaterapii na dlouhé cesty a při špatném vstávání. Projasňuje kožní skvrny a osvěžuje pleť.


Další články z rubriky O potravinách

Červená řepa na svačinku

Pokud si chcete připravit chutnou, rychlou a zdravou svačinu, zvolte červenou řepu. Červená řepa je výborným zdrojem kyseliny listové.Obsahuje ale také vitamíny C a E. Z minerálů je to hořčík, draslík,jód, železo, mangan, zinek a pokud je správně pěstována, pak také selen.Nesmíme zapomenout ani na stopové prvky rubidium a cezium. Díky svému červenému barvivu je výborným antioxidantem.

Proč je dobré jíst luštěniny?

Luštěniny bohužel patří v naší kuchyni mezi neprávem opomíjenou potravinu. Za většinou odmítnutí jsou nevalné vzpomínky na školní jídelnu a tamnější čočku a hrachovou kaši. Luštěniny ale nejsou jen čočka, hrách a fazole tak, jak je známe.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: