Taky máte pocit, že to strašně letí? Jak jste zvládli začátek školního roku? Doufám, že už se u vás vše ustálilo a uklidnilo, děti si pomalu zvykají na školku a školní lavice a s tím spojené povinnosti. A my maminky snad už budeme mít čas se nadechnout. Začínající podzim je spojen s pocity melancholie, splínem, že léto už je nenávratně pryč, nic se nám nechce, můžete se cítit více unaveni a s tím, jak klesá ranní teplota venku, přicházejí první nachlazení.
Čas rebarbory
Rubrika: Sezonní záležitostAutor:

Ingredience pro: ( pro formu nebo plíšek cca 20x30cm)
těsto (dva pláty) :
250 g polohrubé mouky
200 g brambor (den předem uvařených ve slupce)
100 g másla
70 g moučkového cukru ( může i natural třtinový)
1 vejce
¾ prášku do pečiva ( 2 vrchovaté lžičky cca 10g )
náplň :
300 g reveň (+/-) (lépe o něco více, dobře oloupat a pak nakrájet na menší kostičky)
skořice ( může být malá lžička nebo volitelné množství )
20g - 1 sáček vanilkový cukr
vhodná ale nemusí být: 1 lžíce škrobové moučky (solamylu, nebo vanilkového pudinku)
Postup:
Společně s moukou prosijeme na vál i prášek do pečiva, oloupeme a nastrouháme den předem uvařené brambory, máslo, moučkový cukr, vejce - ze všeho ručně zpracujeme vláčné těsto. Konzistence je podobná jako na linecké.
Rozdělíme na dva stejné díly, ze kterých uválíme plát tvarem podobným dnu formy. Jeden vložíme na dno formy nebo plíšku, můžeme ručně dpmáčknout a doupravit k okrajům, těsto tak je přilepené na dně ve vrstvě cca 0,5-1 cm.
Na tento díl prostřeme reveňovou náplň, asi 1-2 cm vrstva,
pokud máme reveně více až 2 cm vrstvu, je vhodné mírně poprášit solamylem.
Přikryjeme druhým plátem a válečkem ev ručně dotiskneme k sobě a doupravíme k okrajům.
Pečeme v troubě na 200°C 10 min, pak teplotu snížíme na 180°C
dopékáme dorůžova celkem cca 40 min.
Po vychladnutí uchováme v mikrotenovém sáčku,
moučník je výborný až druhý i třetí den, kdy pěkně provlhne a chutě se propojí.
Celkem z uvedeného množství:cca 920 g (E: 9400 kJ, B: 35g, S: 327g, T: 91g, Vl: 13g )
|
100 |
g |
Energie |
1021 |
kJ |
Bílkoviny |
4 |
g |
Sacharidy |
36 |
g |
Tuky |
10 |
g |
Vláknina |
2 |
g |
Další články z rubriky Sezonní záležitost
Druhá polovina září - Podpora slinivky
Rady jak přes Vánoce nepřibrat
Jde jen o správnou strategii a promyšlený plán. Za kila navíc nemůže jen smažený kapr, chlebíčky a vánoční cukroví, svůj podíl má i stres, shon a úplná rezignace na jakoukoliv pohybovou aktivitu.
Dlouhou dobu tak máme úplně rozbitý režim a to se na naší postavě samozřejmě brzy ukáže. Zkuste to letos vzít za jiný konec a jít na to jinak.