BŘEZEN - PODPORA ŽLUČNÍKU

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Zuzana Komůrková

BŘEZEN - PODPORA ŽLUČNÍKU
A máme tu BŘEZEN, moji milí!

Také jste tak zmateni? Já letos pořád pociťuji absťák po sněhu a zimě. No nic, překonejme abstinenční příznaky, smiřme se s tím, že zima prostě nebyla a PŘIVÍTEJME JARO! :-)

V březnu je nejohroženějším orgánem ŽLUČNÍK.

Opět na začátek krátké opakování z anatomie: ŽLUČNÍK je vakovitý orgán hruškovitého tvaru uložený na spodině jater na pravé straně břicha, sloužící ke skladování a úpravě žluči, která se tvoří v játrech. Žluč je důležitá při trávení, napomáhá štěpení a vstřebávání tuků.

OSLABENÍ ŽLUČNÍKU se projevuje bolestí hlavy, migrénami a závratěmi, tlaky pod hrudní kostí, bolestí žeber vystřelující do zad, bolestí velkých kloubů (ramena, kyčle, kolena, lokty), nadýmáním, ale například i potížemi se zrakem. To, že máte oslabený žlučník, se může projevit i vyrážkou na kůži v oblasti spánků, zažloutnutím očního bělma nebo žlutým potahem na jazyku.

Kdo měl někdy v životě potíže se žlučníkem, tak ví naprosto přesně, že hodiny nejvyšší aktivity žlučníku jsou v noci. ŽLUČNÍKOVÝ ZÁCHVAT či kolika přichází zásadně mezi 23. a 1. hodinou. Kdo jednou zažil noc s hlavou v záchodové míse, ten ví, o čem mluvím ;-) Příčinou akutního žlučníkového záchvatu je zaklínění žlučových kaménků ve žlučových cestách. Kaménky vzniknou při nerovnováze mezi složkami žluče, jsou obvykle složené z cholesterolu. Při jeho nadbytku nejsou žlučové kyseliny schopny zachovat cholesterol v tekutém stavu a ten začne krystalizovat. Kaménky pak vycestují ze žlučníku do žlučových cest a pak do tenkého střeva. A záchvat je tu! Vyprovokován bývá hlavně tučným jídlem. Rizikovými faktory, které vedou ke žlučníkovým potížím, jsou obezita a špatné stravovací návyky, kouření, chronická zácpa, ale roli hrají i dědičné předpoklady.

Emocí žlučníku je HNĚV. Potlačovaná nebo špatně vyjádřená zlost a AGRESE vůči druhým, i vůči sobě samému, žárlivost, nenávist. Dlouhodobá nespokojenost se svým životem, partnerem, prací, frustrace z naší neschopnosti to vyjádřit a řešit - to vše může být základem k tomu, aby nám žlučník drsně ukázal, že se musíme naučit s nahromaděnou agresí pracovat. Symbolicky nám potíže žlučníku ukazují, co jsme a nejsme schopni strávit, ale také to, že se snažíme něco zpracovat až příliš rychle.

A jak tedy v březnu a nejen v březnu pomoci žlučníku a co jíst?

• V období přicházejícího jara celkově ODLEHČETE JÍDELNÍČEK. Omezte tučná, nadýmavá a ostrá jídla. Vynechte tučná masa, omáčky zahuštěné moukou, kynutá těsta, mléko, dále cukr, kávu, černý čaj, alkohol a všeobecně polotovary, uzeniny a instantní „jídla". Když už maso, tak sladkovodní ryby, králíka nebo krůtu. Když mléčné výrobky, tak raději kozí a ovčí. Vyhýbejte se přepálenému tuku, smažení a grilování. Používejte kvalitní oleje - olivový, dýňový, lněný, sezamový. Zařaďte lehce stravitelné obiloviny, jako jsou jáhly a pohanka, z luštěnin zejména červenou čočku, která nenadýmá.

• Ze začátku měsíce bych doporučila ještě spíše vařenou a dušenou ZELENINU, ale postupně začněte zařazovat do jídelníčku opět i čerstvou. Zvláště MLADÉ VÝHONKY rostlin, kopřivy, pažitku, řeřichu, špenát, dále mrkev, cuketu, chřest, červenou řepu.

• Pokud máte problém se žlučníkem, pozor na ovoce se zrníčky - maliny, rybíz, jahody to může žlučníku pěkně zavařit. Navíc jejich sezóna je ještě hodně daleko. Neprospěje ani mák, datle, fíky a ořechy. OVOCE jezte raději bez slupky. Jablka a jablečný ocet to je to pravé.

• Používejte BYLINKY PODPORUJÍCÍ TRÁVENÍ - petržel, mátu, kopřivu, bazalku, kmín, kopr, bobkový list, fenykl, anýz, saturejku, oregano, majoránku, yzop nebo mořské řasy.

• Žlučník má rád HOŘKÉ BYLINKY jako je zeměžluč, kořen pampelišky, ostropestřec mariánský, měsíček lékařský, oman, řepík, měsíček, třezalka, pelyněk, jaterník, schizandra. Tyto byliny si asi do jídla dobrovolně nepřidáte, ale můžete je užívat ve formě tinktury, čaje nebo oleje.

• Používejte KURKUMU. Kurkuma podporuje trávení a také pomáhá rozpouštět žlučové kamínky. Přidávejte ji při vaření do jídla nebo si udělejte NÁPOJ S KURKUMOU: 1 hrnek rostlinného mléka povařte asi 5 minut s polovinou lžičky kurkumy, odstavte a oslaďte medem.

• Zvyšte přísun ZINKU A VITAMÍNU A. Jak? Největším přírodním zdrojem zinku jsou dýňová semínka a dýňový olej. Vitamín A naleznete třeba v mrkvi, špenátu, hlávkovém salátu, dýni, paprice, mangoldu, mangu, brokolici, chřestu nebo rakytníku. Nezapomínejte, že vitamín A je rozpustný v tucích, takže je potřeba přidat k zelenině vždy trošku kvalitního tuku.

• Zkuste AROMATERAPII - rovnováhu žlučníku podpoří svěží kyselé nebo lehce nahořklé vůně jako grapefruit, citrón, hořký pomeranč. Používejte je do aromalamp, k masážím nebo do koupelí.


Takže radím - vydejte se na procházku jarní přírodou, sledujte, jak se energie rostlin dere ven ze země. Svá trápení a hněv projevte, nespokojenost s čímkoliv řešte. Názory ostatních, které vás vytáčejí, přijměte a netrapte se jimi. Každý má právo na svůj pohled na svět a nikdo nemáme patent na pravdu. Nevíte, čím ten druhý prošel a co má za sebou....

Chroupejte dýňová semínka, mocně sypejte do jídla kurkumu, jezte vše zelené. Kupte si nový parfém s citrusy, modré tričko či jantarové náušnice! Váš žlučník bude zaručeně potěšen:-)

Klidný vstup do jara přeje všem
Zuzana, Výživou ke změně

 

 

 


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Červenec - podpora oběhové soustavy

A máme tu ČERVENEC, moji milí!

Prázdniny, léto, dovolená, balzám pro tělo i duši :-) Tak přivítejme toto krásné období bez stresu a těšme se jeho dary. Stále se nacházíme v období elementu OHNĚ a vysoké fyzické aktivity.

Nejohroženější v tomto měsíci není určitý orgán, ale rovnou celá soustava - krevní oběh.

Opět na začátek krátké opakování z anatomie: Krevní oběh slouží zejména k transportu živin, plynů a odpadních látek z tkání nebo do tkání. Transportním médiem je krev. Člověk a ostatní obratlovci mají uzavřenou oběhovou soustavu, ta je složená ze dvou hlavních okruhů. Malý srdeční oběh cirkuluje krev mezi srdcem a plícemi, zatímco ve velkém srdečním oběhu koluje krev mezi srdcem a celým tělem, aby byly živiny a kyslík dopraveny k buňkám.

Tipy na jarní detox bez hladovění!

Během jarních detoxikačních procedur nemusíte jen držet půsty, popíjet zeleninové šťávy, nebo jíst několik dní v kuse jednu a tu samou potravinu, abyste jí pak dlouho nemohli ani cítit. Přivítejte raději jaro v plné síle a s úsměvem na tváři!

Podzim a zima - co na talíř

Příchod podzimu je spojen nejen se změnou počasí, ale i s možnou změnou nálad. A tak, jak se mění počasí, mělo by se měnit i jídlo, které si vaříme. Během podzimu bychom se měli připravit na příchod zimy a posílit si organismus, aby byl odolnější.

Co zařadit do našeho jídelníčku a čeho se vyvarovat
Začíná se nám ochlazovat a je potřeba se pořádně zahřát. Dejte sbohem salátům a studené kuchyni. Podzim je čas polévek, teplých jídel a nápojů. Podle čínské medíny bychom syrovou zeleninu neměli vůbec konzumovat a měli bychom dát přednost zelenině restované či jinak tepelně upravené. Je tolik možností, kterými si můžete zpestřit svůj jídelníček. Na našem talíři by se měla objevit červená řepa, dýně, pastiňák, luštěniny, kapusta či kořenová zelenina.

ČERVENÁ ŘEPA
Také ještě trpíte traumatem ze školky a jejich červené řepy? Pokud ano, pak je ten pravý čas, zkusit toto trauma překonat. Věřte, že nebudete litovat. Taková zapečená červená řepa s kozím sýrem či salát z červené řepy chutná a hlavně zdravá laskomina. Červená řepa nejen podpoří imunitní systém a funkci jater, ale také může zabránit např. kornatění tepen.

DÝNĚ
Nejčastěji používaná a známá je asi dýně Hokaido. Dýně Hokaido obsahuje velké množství vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Pokrmy z dýně nepotěší pouze Vaše smysly, ale pomohou i Vašemu zdraví. Dýně je dobrá například při problémech se zažíváním. Doporučuji dýňovou polévku nebo třeba pečenou dýni.

LUŠTĚNINY
Na Vašem talíři by se měly začít více objevovat luštěniny. Doporučuji vařit s mořskou řasou, což zvyšuje jejich stravitelnost. Luštěniny mají velký obsah bílkovin a dalších potřebných látek. Luštěniny je vhodné kombinovat s obilovinami, abychom mohli vstřebat potřebné bílkoviny.
Jídlo může být zdravé, chutné a navíc i dobře vypadat.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: