Bílkoviny jako podstatná součást hubnutí
Rubrika: O potravináchAutor: Mgr. Zuzana Douchová
.jpg)
Bílkoviny patří mezi základní živiny, bez kterých by náš organismus nefungoval. Tělo si je neumí vyrobit samo, proto je musíme přijímat potravou. Bílkoviny nám zajišťují růst a obnovu tkání, svalů, tvorbu hormonů, enzymů a dalších biologicky důležitých látek.
Bílkoviny nejsou jen v mase
Kvalitní bílkoviny najdeme v libovém mase, vejcích, mléčných výrobcích, rybách a mořských plodech, ale také v luštěninách. Mezi luštěninami je nejznámější hnědá čočka, fazole a hrách, ale zkusit můžete i jiné chutnější varianty – cizrnu, červenou čočku, sóju, tofu, tempeh, klaso, seitan nebo robi maso. V současné době je na výběr mnoho zdrojů kvalitních bílkovin živočišných i rostlinných.
Příznaky a příčiny nedostatku bílkovin
Snížená přítomnost bílkovin v těle se projevuje sklonem k nemocím, infekcím, zhoršenému hojení ran a k poruchám imunity, metabolismu, krevní srážlivosti a například také zhoršením kvality pleti a vlasů. Dalším signálem je výrazné hubnutí (ztráta svalové hmoty) při nedostatečném příjmu potravy, drženíjednostranné extrémní diety, vysoké ztráty bílkovin například při nemoc nebo po operaci a příliš intenzivním cvičení.
Kdy je potřeba bílkoviny navýšit
Denní potřeba bílkovin se u každého člověka liší podle věku, pohlaví, životního stylu a zdravotního stavu. Potřeba bílkovin stoupá nejen s přibývajícím věkem, ale také v situacích, kdy dochází k větším bílkovinovým ztrátám a je nutné je doplnit ve vyšší míře. Jde především o dobu nemoci, rekonvalescence, před a po operaci, v těhotenství a v době kojení, při zvýšeném stresu a tělesné námaze a během hubnutí.
Bílkoviny při hubnutí
Hubnutí je tedy další situací, kdy je zapotřebí navýšit příjem bílkovin. Jako výživový poradce nejdříve klientovi zjistím analýzou jeho jídelníčku, kolik přesně bílkovin denně přijímá, a následně tuto hodnotu navýším vzhledem k jeho hmotnosti a požadavkům. Všem, kteří se rozhodli hubnout, doporučuji obohatit svůj jídelníček o drůbeží maso, ryby, vejce, nízkotučný tvaroh, kefír, tofu, sójové výrobky a luštěniny. Neváhejte požádat svého výživového poradce, ať vám nastaví optimální příjem bílkovin a dalších živin, které jsou pro zdravé hubnutí zásadní.
Nechte si u mě nebo svého výživového poradce sestavit jídelníček s optimálním příjmem bílkovin, opravdu se to vyplatí!
Více o mých službách a kontaktech najdete na www.zuzanadouchova.cz
autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - poradce v oblasti výživy, psychologie a sportu
Další články z rubriky O potravinách
Až moc sladký život s cukrem
Každá dobrota prý má být sladká. A pokud má být sladká, tak musí obsahovat dost cukru. Ale bylo to tak vždy? Už naši předkové objevili, že některé plody, květy, rostlinné šťávy či včelí produkty jsou sladké. V Evropě se dlouhou dobu používal jako sladilo med. Jde o směs cukrů, vody a dalších složek, původně zpravidla rostlinného a v konečné fázi živočišného původu.
Hurá, hurá, je tady sezona CHŘESTU!
Letos díky počasí poněkud brzo, ale je tady sezóna chřestu. Máte ho rádi? Já moc!
Chřest je velice chutná zelenina, která se dá výborně využít v kuchyni, recepty s ním jsou jednoduché a podle mé zkušenosti - čím jednodušší úprava, tím větší mňamka.
Fenykl - další zázračná zelenina
Fenykl je dvouletka, pěstovaná ve Středomoří, kolem Černého moře, ale také v Asii. U nás se pěstuje na jižní Moravě.
Má protikřečové účinky na střeva, používá se proti nadýmání. Podporuje tvorbu mléka u matek. Ulehčuje odkašlávání tím, že pomáhá rozpouštět hleny. Povzbuzuje činnost zažívacího traktu, zmírňují zápach z úst a působí močopudně. Čistí krev a pomáhá při menstruačních potížích. Díky vysokému obsahu vitamínu C, aminokyselin a stopových prvků posiluje imunitu. Je bohatý na železo a draslík. Používá se při detoxikacích, váže na sebe tuk a jedovaté látky.
Newsletter
Copyright © vyzivovi-poradci.cz 2010-2014, Vytvořil Pixman s.r.o.