Bezlepkový koláč s mákem, tvarohem a muchovnikem

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Zuzana Komůrková

Bezlepkový koláč s mákem, tvarohem a muchovnikem
Slovo "BEZLEPKOVÝ" mnohé odradí už předem. Většinou jsou bezlepkové koláče a buchty chuťově nic-moc, suché, až se od pusy práší a moc si na nich nepochutnáte. Ale jde to i jinak! Nebojte se péct z jiné mouky než z pšeničné. Jde to a chutná to výborně! Odlehčíte svému zažívacímu traktu od všudypřítomného lepku a vaše mlsání může být zdravější :-)

Tento koláč je z jáhelné mouky, ale můžete použít i jinou, třeba rýžovou nebo pohankovou.

Suroviny:

70 g másla nebo ghí
250 g tvarohu
2 vejce
4 lžíce Agáve sirupu
40 g třtinového cukru (nebo dle chuti)
100 g jáhelné mouky
50 g mletého máku
50 g mletých mandlí nebo oříšků
2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
1 lžička jedlé sody
Muchovníky nebo borůvky
Citrónová kůra

Postup:

V míse smícháme tekutou směs z rozpuštěného másla, tvarohu, vajec a agáve sirupu. Vmíchejte cukr, mák, mleté ořechy, jáhelnou mouku s kypřícím práškem a sodou a citrónovou kůru.

Dortovou formu nebo menší pekáč vyložíme pečícím papírem. Vlijeme těsto. Navršíme borůvky nebo muchovníky.

Pečeme cca 40 minut. Prvních 10 minut na 180 stupňů, pak už jen na 165 stupňů.

TIP: Podávej s bílým jogurtem.

Dobrou chuť přeje

Zuzana, www.vyzivoukezmene.cz 


Další články z rubriky Zdravé recepty

Ořechový koláč se švestkami

Vlašské ořechy jsou vynikajícím zdrojem zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Švestky zase jsou skvělým zdrojem draslíku a vitamínu B, obsahují měď a zinek. Pomáhají předcházet zácpě a čistí střeva, posilují srdce a imunitní systém a organismus činí odolnější proti stresu.
 
Tento koláč mám skutečně ráda - snoubí v sobě chuť a vůni ořechů a skořice, se švestkami a tvarohem. Jeho příprava je navíc snadná!

Naučte se vařit cizrnu

Ochutnejte dva snadné recepty z cizrny. Super zdravá a také chutná cizrna připomíná tvarem hrách, chutí lískový ořech a patří mezi nejkvalitnější luštěniny.

Salát z ředkviček

Ředkvičky působí proti bakteriím a plísním. Rozpouštějí hleny, dezinfikují sliznice a působí preventivně proti infekcím. V tradičním bylinkářství byly využívány při léčbě poruch žlučníku a jater, protože jejich šťáva stimuluje tvorbu žluči. Obsahují množství draslíku, síry, vitamínu C a kyseliny listové. Můžete jíst jak bulvy, tak mladé lístky. 
 
Salát z ředkviček je chutná, zdravá svačina, hotová za 5 minut!

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: