Bezlepkový koláč
Rubrika: Zdravé receptyAutor: Zuzana Komůrková
Vyzkoušejte! Je to jednoduché a tak lahodné, že budete za hvězdu!
Co potřebujete?
Suroviny:
3-4 celá vejce
4 lžíce třtinového cukru
1 hrnek mléka
¾ hrnku hladké rýžové mouky
Špetka soli
Panák likéru - např. griotka
Skořice
Ostružiny
Maliny
Nebo jiné ovoce dle chuti
Postup:
V míse rozmícháme vejce s cukrem, přidáme špetku soli, mléko a mouku.
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Vlijeme zhruba polovinu tekuté hmoty. Navršíme ovoce, zalijeme zbytkem těsta a pokapeme likérem.
Pečeme cca 45 minut na 180 stupňů. Nelekejte se, těsto začne bublat, zvedat se a praskat. Pečte, dokud není nákyp pěkně zlatavý.
Nakonec posypejte moučkovým cukrem a jezte teplé.
Dobrou chuť přeje
Zuzana, Výživou ke změně
Další články z rubriky Zdravé recepty
Pokus o domácí pecen chleba
a teď Vám povím, jak se z kvásku stal překrásný pecen chleba!!!
Méme ho asi všichni rádi. Ta omamná vůně a ten křupavý zvuk, když se do něj zakousnete. Je to umění. Všechny smysly hrají v harmonii. Upéct takový bochník doma, je pěkný um. Ve své podstatě se jedná o správné poměry vody a mouky, kvásku a pak dalších ingrediencí dle Vaší představy a vášně. Takový dobrý pecen je dobré v základu osolit a přidat kmín a není vůbec na škodu, pokud pustíte uzdu své fantazii a přidáte třeba med, oříšky, semínka a další. Můžete měnit poměry mouky, které použijete. Vždy Vám může vzniknout nový pecen s novými chuťovými variacemi. Promítne se do něj vše, co se Vám právě honí hlavou, proto se oprostěte od všeho a užívejte si to.
Domácí ořechové müsli
Co potřebujete?
- Spoustu kvalitních ořechů - kešu, makadamové, lískové, mandle, para, vlašské (takové, které máte rádi)
- Vločky - pohankové, ovesné (lze koupit v bio kvalitě i zaručeně bez lepku), quinoové
- Semínka - chia, len, sezam, slunečnici, konopí, dýně
- Sušené ovoce dle chuti - výborné jsou třeba brusinky, švestky, meruňky nebo datle - tady nešetřete, kupujte idálně nesířené a v bio kvalitě. Ovoce je prima před přípravou müsli na pár hodin namočit ve vodě nebo jablečném moštu, aby bylo šťavnatější.
- Med nebo sirup - datlový, agáve, rýžový, javorový, pro ovocnější chuť zkuste brusinkový nebo švestkový
- Skořice
Slaný bezlepkový koláč z dýně