Banány

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Ing. Vladěna Hrušková

Banány pro nás příroda připravila v praktickém balení. Slupka je chrání před znečištěním, snadno ji oloupeme, takže je na rozdíl od pomeranče můžeme konzumovat kdekoliv a kdykoliv J. Nejen díky tomu je banán jedním z nejoblíbenějších plodů.

Banány mají trochu poškozenou reputaci vzhledem k hojnému obsahu sacharidů. To je pravda, ale není to tak divoké jak se může na první pohled zdát :). Vezmeme to ze široka :)…Pro prevenci obezity a diabetu aj. je vhodné upřednostňovat potraviny s nízkou glykemickou náloží (glykemická nálož hodnotí skutečný vliv potraviny na hladinu krevního cukru). Proč, protože potraviny s nižší glykemickou náloží zvyšují hladinu krevního cukru pozvolna, tělo má tedy dostatek času, aby se přizpůsobilo a správně na situaci zareagovalo. Naopak potraviny s vysokým glykemickým indexem, jako je bábovka, ale i například musli, zvyšují hladinu krevního cukru rychle. Dlouhodobě zvýšená hladina krevního cukru pro nás není vhodná a tělo na ní musí reagovat. Zdraví rozum Vám jistě říká, že z dlouhodobého pohledu nám vysoká hladina krevního cukru ubližuje a škodí.
 

Glykemická nálož cca 100 g středně zralého banánu je 12.

Za nízkou hodnotu jsou považované hodnoty do 10, za střední hodnoty mezi 10-20 a za vysokou více jak 20. Pro představu glykemická nálož ve 100 g jablka je 4,6; mrkev vařená 7,2; okurka salátová 0,3; ovoce sušené 35,6; a například bábovka 25,3. Takže hodnota banánu se nachází na dolní hranici středních hodnot, což v porovnání s ostatním ovocme není vítězství, ale z celkového pohledu ani prohra.

Takže je vhodné vzít tuto sacharidovou skutečnost v potaz, ale není nutné banány kvůli ní úplně diskriminovat :).

Navíc je potřeba říci, že hodnota sacharidů se v průběhu zrání banánu mění. V nezralých plodech se sacharidy vyskytují převážně ve formě škrobů, během zrání se škrob mění na jednodušší cukry, to si můžeme ověřit i na chuti, když je banán přezrálý má až cukernatou chuť. Tedy čím zralejší banán, tím vyšší glykemická index, nálož.

Banán má  jiná bohatství než tolik řešený cukr :). Naši pozornost si zaslouží hlavně vláknina a draslík. Jeden střední banán má cca 3-4 g vlákniny a cca 422 mg draslíku.

Vlákninu obsahuje rozpustnou i nerozpustnou, což působí příznivě nejen na naše střeva, ale i na hladinu cholesterolu v krvi.

Banány mají cca 422 mg draslíku a 1 mg sodíku na 100 g což je téměř ideální poměr, protože strava bohatá na draslík s nízkým obsahem sodíku snižuje rizika srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku aj.  Zásadní roli, kterou draslík v našem organismu sehrává je udržování integrity buněk, udržuje rovnováhu tekutin a elektrolytů a pravidelný tlukot našeho srdíčka.

Pokud máme nedostatek draslíku v těle, můžeme se cítit unaveně, slabě, případně pocítíme křeče svalů. Vyšší příjem potřebujeme při vyšší fyzické námaze, když hodně solíme a například v létě když se hodně potíme,…ale POZOR, draslíkem se můžeme předávkovat a to v případě budeme-li pravidelně užívat více jak 25 gramů.

Banán dále obsahuje významné množství vitamínů skupiny B, jakož i hořčík, které chrání naše srdičko.

Pro zajímavost:

Doktor Dr. Dhamra Singh Khalsa řekl: „Žena, která si chce po celý život uchovat mládí, by měla jíst jeden banán každý den.“ :)

Banán lze použít nejen vnitřně, ale také v péči o citlivou pleť. Banán rozmačkáme vidličkou na kaši. Smícháme se 2 lžicemi olivového oleje, kapkou citronové šťávy a cca 2 lžícemi bílého jogurtu. Naneseme na obličej a necháme cca půl hodinky působit.

A co se slupkou?

Vnitřní strana slupky je bohatá na nutriční látky, takže před vyhození seškrábněte a zdlábněte :) nebo pokud máte drobná poranění kůže, může urychlit hojení ranky, když vnitřní stranu slupky opakovaně na ránu přiložíte.


Další články z rubriky Zdravé stravování

Jablko

Jablko je typické české ovoce. V tomto období se stává velmi častou volbou z důvodu dostupnosti a ceny. Čekáme, než se urodí a dozraje ovoce nové a do té doby bude jablko stále v kurzu.
Toto šťavnaté ovoce nám kromě lahodné chuti přináší i řadu tělu prospěšných látek. Pojďme se blíže podívat na složení středního kusu jablka o váze cca 150g. Měli bychom si uvědomit, že jablko, stejně jako většina ovoce, obsahuje hlavně sacharidy, zejména jednoduché cukry, proto se hodí ke konzumaci hlavně během dopoledne, kdy nám dodá potřebnou energii na celý den.

Kozí mléko jako součást zdravé výživy

Účinky kozího mléka znali již staří Římané, kdy kozí mléko bylo považováno za „elixír krásy a dlouhověkosti" a bylo velmi ceněné. Dodnes se u mnoha horských národů kozí máslo s bylinkami používá jako součást řady léčebných mastí. Dlouhodobě známé léčebné účinky kozího mléka jsou podloženy i vědeckými studiemi. S pozitivními výsledky se setkáváme u těchto onemocnění:

Jak grilovat zdravě?

Máme tady léto a k němu grilování neoddiskutovatelně patří. Co ale dělat, pokud si nechcete odepřít tuto populární radovánku a zároveň si držíte štíhlou linii? Existuje vůbec něco, jako zdravé grilování? Myslím, že milovníky letních barbecue nepotěším, když řeknu, že grilovat úplně zdravě vlastně nejde. Můžeme se k tomu ale úspěšně přiblížit, stačí dbát na pár základních zásad.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: